Sütçü hükümeti eylemle uyardı

Güncelleme Tarihi:

Sütçü hükümeti eylemle uyardı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2008 00:00

Üreticiler, süt fiyatlarının düşmesini, maliyetlerin artmasını ve desteklerin azalmasını, Tire’de düzenledikleri mitingle protesto etti.

Üreticiler,, süt fiyatlarının düşmesini, maliyetlerin artmasını ve desteklerin azalmasını Tire’de düzenledikleri, Çiftçi Mitingi’yle protesto etti. Yağmura rağmen İtfaiye Meydanı’nı dolduran yaklaşık 5 bin kişi, Türk bayrakları ve "Destek vermeyene destek yok", "Atatürk’ün efendisi yok edilemez", "Sütümüz sudan ucuz", "Süt ile değil ateş ile oynuyorsunuz" yazılı pankartlar taşıdı, şehitler anısına saygı duruşunda bulundu. Tolga Çandar’ın verdiği konserin ardından konuşan üretici temsilcileri, çok zor durumda kaldıklarını damızlık hayvanlarını kesmeye başladıklarını söyledi.

HAYVANLAR KESİLİYOR

Tire Süt Üreticileri Kooperatifi Başkanı Mehmet Eskiyörük, üç litre sütle bir litre mazot alırken şimdi miktarın altı litreye çıktığını, desteklerin azalmasıyla sıkıntıya düşüp hayvanlarını kesmeye başladıklarını belirterek şunları söyledi: "Üretici çıkmaza girdi. Çiftçinin yüzde 90’ı borçlu. Hayvanını da kesse ekipmanını da satsa borcunu ödeyemez. Küçükler yok edilerek dev çiftliklere destek veriliyor. Sanayici de zor durumda, ’Stoklar birikti, malımı satamıyorum’ diyor. Hadi o zararını bizden çıkarıyor. Ya biz ne yapacağız. ’Piyasaya müdahale edin, ulusal süt konseyleri kurun’ dedik kimse dinlemedi. ’Okul sütünü başlatın’ dedik, kimse duymadı. Kömür dağıtılıyor da süt neden dağıtılmıyor? Düve ihraç edecek durumda olan Türkiye düve ithal ediyor. Hükümet tarım politikalarını oluştururken, üreticiyle, çiftçiyle değil, yüreği taş kesen bürokratlarla konuşuyor. Köylüye sadaka gibi destek veriliyor. Bıçak kemiğe dayandı. Biz Hans’ların, Mark’ların çiftliğinde ırgat olmak istemiyoruz. Türkiye’nin tek kalkınma yolu var, o da tarım. Atatürk’ün çizdiği yolda çiftçiye destek verin."

10 YILDIR HAYKIRIYORUZ

Tire Ziraat Odası Başkanı Halil İbişoğlu, Türkiye’nin AB ülkelerine kıyasla mazota dört kat, gübreye altı kat fazla para ödediğini, bir yılda gübrenin yüzde 100 zamlandığını vurgulayarak, ürün fiyatlarının ise sadece yüzde 2.5 arttığını söyledi. Hükümetin geçen hafta dekar başına verdiği gübre ve mazot desteği ile 1.5 litre mazot, 5 kilo gübre alınabildiğini belirten İbişoğlu, "On yıldır Küçük Menderes’in çöl olduğunu haykırıyoruz. Suyu 200 metre derinden çıkarıyoruz. Gölet yapılsaydı bu sıkıntıyı çekmezdik" diye konuştu. Burdur, Denizli ve İstanbul süt üreticilerinin de destek verdiği mitinge Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Süyelman Soylu, Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Zeki Sezer de katıldı. Kamyon kasasında ineklerin de getirildiği mitingde protesto amacıyla yapılacağı belirtilen süt dökme eyleminden ise vazgeçildi. Bir saat süren mitinge katılanlar konuşmaların ardından alandan ayrıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!