SSK’lı hastaya müjde

Güncelleme Tarihi:

SSK’lı hastaya müjde
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2000 00:00

Haberin Devamı

Bakan Okuyan kararlı: Üniversite hastaneleri yılbaşından itibaren ya SSK'lı hasta kabul edecek ya da Emekli Sandığı ve Bağ - Kur'lu hastalarını kaybedecek

ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan'ın Bağ - Kur ve Emekli Sandığı Genel Müdürlükleri ile imzaladığı ‘‘Tek tarifeyle aynı kalitede sağlık hizmeti alma’’ protokolunun, kapılarını SSK'ya kapatan üniversite hastanelerini köşeye sıkıştıracağı bildirildi.

PROTOKOLE göre; hizmet satacak sağlık tesislerinin farklı fiyat uygulaması halinde üç sosyal güvenlik kuruluşunca kara listeye alınıp yedi yıl süreyle ambargo uygulanacağını belirten yetkililer, ‘‘Bu üç kuruluştan birine hizmet verip, diğerlerine vermemek de olmayacak’’ dedi.

Birlikte hareket etme protokolü

TAHSİLATTA sorun yaşandığı gerekçesiyle SSK'lı hasta kabul etmeyen Dokuz Eylül ile Ege Üniversitesi Hastaneleri'nin bu tutumlarını sürdürmeleri halinde diğer kurum hastalarını da kaybedecekleri öne sürüldü. ‘‘Protokol üç kuruluşun sağlık alanında birlikte hareket etmesini öngörüyor’’ denildi.

Yılbaşından itibaren uygulanacak

DIŞARIDAN sağlık hizmeti alan üç kuruluşun farklı muamele ve farklı fiyat uygulaması görmesi yüzünden bir araya geldiğini belirten yetkililer, ‘‘Anlaşma yılbaşında yürürlüğe girecek. Üniversite hastaneleri ya SSK'lıya kapılarını açacak ya da diğer kurum hastalarına veda edecek’’ dedi.

Okuyan bastırdı uygulama değişti

SSK hastanelerinde verilemeyen bazı sağlık hizmetlerinin satın alındığını hatırlatan yetkililer, şu açıklamayı yaptı: ‘‘Örneğin bilgisayarlı tomografi, elektromanyetik resonans gibi tetkikler ile dializ, kanser tedavisi, kalp ameliyatları dışarıdan satın alınan hizmetler. Bunlar özel hastaneler, sağlık tesisleri ile üniversite hastanelerinden alınıyor. Ancak Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi yıllardır, Ege Üniversitesi Hastanesi ise son zamanlarda SSK'lı hasta kabul etmiyor. Oysa bu hastanelerden yararlanmak SSK'lının da hakkı. Para geç ödeniyor, faturalar didik didik ediliyor, iade ediliyor gerekçeleriyle hasta sevki istenmediği gibi, tarifeler beğenilmediği için paket anlaşmalar da yapılmıyor. Oysa Emekli Sandığı fiyatlarıyla üç aşağı beş yukarı aynı. Bu protokol sayesinde üç kurum da hizmet satın alırken aynı tarifeyi uygulayacak. Fiyat farkı yüzünden 'Hasta almıyorum' kaprisi artık olamaz. SSK'lı hastayı kabul etmemesi halinde ise diğer kurum hastaları da o hastaneden hizmet almayacak. Yılbaşından itibaren dışarıdan sağlık hizmeti alımlarında çok daha iyi koşullar sağlanacağına inanıyoruz.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!