Sigarayı bırakmada başvuru patlaması

Güncelleme Tarihi:

Sigarayı bırakmada başvuru patlaması
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2012 00:00

Sağlık Bakanlığı’nın sigaradan kurtulmak isteyen tiryakilere sunduğu ücretsiz ilaç tedavisi sigara bırakma polikliniklerine yapılan başvuruları 5 kat artırdı.

Haberin Devamı

KAPALI mekanlarda tütün ve tütün mamüllerinin tüketilmesini yasaklayan yasayla birlikte sigaranın zararları konusunda sürdürülen bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmaları, ücretsiz ilaç tedavisiyle bu kötü alışkanlıktan vazgeçmek isteyenlerin sayısının katlanmasına yol açtı. İzmir’de sayısı 16’ya ulaşan sigara bırakma polikliniklerine başvurular arttı, randevular mart-mayıs aralığında verilmeye başlandı.

10 bin kişi tedavi oldu

İl Sağlık Müdürlüğü Ruh Sağlığı ve Sosyal Hastalıklar Şube Müdürü Dr. Gülgün Çakmur, “Geçen yıl polikliniklerde 9 bin 902 kişi ilaçla tedavi edildi. İlaçla tedaviye uygun olmayan hastalara da psikolojik destek ve danışmanlık verildi. Yoğun başvurular nedeniyle poliklinik bölgelerine göre en erken mart, en geç mayıs aralığında randevu veriliyor. Ekiplerimizin 2011’de gerçekleştirdiği denetimlerin sayısı 35 bin 720, kanun ihlali nedeniyle kesilen ceza sayısı 562 oldu” dedi.

Haberin Devamı

Kazanan sağlık olacak

İl Tütün Kontrol Kurulu Başkanı Prof. Dr. Oğuz Kılınç, televizyonlarda gösterilen uyarı filmleriyle, reklamlarla, Alo 171 hattıyla, kampanyalarla halkta ciddi farkındalık yaratıldığını belirtti. Kılınç, “Eski yıllarda polikliniklerde bir yılda 3 bin civarında hasta bakıyorduk. Bu sayı 5-6 kat arttı. Ücretsiz ilaç uygulaması geçen martta başladı, eylülde sona erdi. Bu tedaviden yaklaşık 10 bin kişi yararlandı. Bu önemli bir sayı. Polikliniklere talep çok, bu sevindirici” diye konuştu.
Prof. Kılınç, denetimlerle ilgili olarak da şu değerlendirmede bulundu: “Denetimlerin etkili olabilmesi için, tutulan tutanakların hemen işleme konulması gerekiyor. Cezalarla ilgili tahsilat yapılmayınca, ‘Tutanak tutuldu, bir şey yapılmadı’ algısı oluşuyor. Bu algının oluşmaması için işlemin hızla tamamlanması gerekiyor. Bunda da mahalli mülki amirlere görev düşüyor. Yasanın korunması, ihlallerin engellenmesi için halkın da duyarlı olması gerekiyor. Herkes yasaya sahip çıkıp, sağlık hakkını korumak için, 155’i arayıp ihbarda bulunmalı. Türk Toraks Derneği ve Tütün ve Alkol Piyasası Kurumu ile birlikte yeni kampanya başlatacağız. Bu mücadele devam edecek, sonuçta kazanan sağlık olacak.”

Haberin Devamı

Nerelerde var?

- Birinci basamakta hizmet veren poliklinikler: Konak, Karşıyaka, Bornova, Çiğli, Buca, Bayraklı, Tire.
- İkinci basamakta hizmet veren poliklinikler: İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Buca Seyfi Demirsoy Devlet Hastanesi, Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi, Bergama Devlet Hastanesi, Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Narlıdere Semt Polikliniği.
- Üçüncü basamakta hizmet veren poliklinikler: Ege Üniversitesi Hastanesi (2 poliklinik), Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi (bir poliklinik), Balçova Belediyesi (bir poliklinik).

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!