Sıfır bedenin temeli psikolojik

Güncelleme Tarihi:

Sıfır bedenin temeli psikolojik
Oluşturulma Tarihi: Haziran 28, 2011 21:53

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde görevli Diyetisyen Fügen Bayrak, son dönem gençler arasında artış gösteren sıfır beden modasının temelinde psikolojik sorunların olduğunu ifade etti.

Haberin Devamı

Sıfır beden modasının peşinden gidenlerin zarar gördüğünü aktaran Bayrak, sıfır beden modasına uyanların gün içerisinde az besin aldıklarını  ve besin değeri olmayan bu ürünleri tükettiklerini belirtti. Bu modayı sanatçılar ve mankenlerin başlattığını söyleyen Bayrak, hem yurt içi hem de yurt dışında düzenlenen güzellik yarışmalarına hep zayıf kızların katıldığını belirterek, “Medyadaki bu imaj bombardımanın toplumsal sonucu olarak, popüler insanların beden ölçülerinin daha da küçülüyor. Genel olarak 12-18 yaş gurubu arasında başlayan ve şişmanlamaya karşı ağır korku yüzünden bilinçli olarak aşırı zayıf kalma çabaları ile belirlenen bir bozukluk, psikologlara göre ne zaman ortaya çıktığı bilinmemekle birlikte, eskiden sanıldığı gibi çok ender rastlanan bir rahatsızlık olmadı” dedi.

Haberin Devamı

Önemli olan fit olmak

Zayıflık hastalığı gibi yeme bozukluklarının beyinde kalıcı hasarları bırakabildiğini dile getiren Bayrak, kilo kaybıyla birlikte beyin kütlesinde de azalma ve beyindeki kimyasal reaksiyonlarda değişiklik olabileceğini belirterek, “Mide balonu, bandı ve kelepçesinin tıbben uygulanmakta olduğunu bu uygulamanın kişinin isteği ve hekimin onayı ile gerçekleştiriliyor. Önemli olan bedeni küçültmek değil bedeni sıkılaştırarak fit olmak. Belli bölgelerdeki hoş olmayan görüntüleri yok etmek için spor yaparak kaslar toplanmalı” dedi. Bayrak, diyetin kişiden kişiye değiştiğini, kişinin yeme alışkanlıkları, genetik özellikleri ve sağlık sorunlarının diyeti etkilediğini, bunun için kesin bir şey söylenmesinin doğru olmadığını sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!