SGK avcıları

Güncelleme Tarihi:

SGK avcıları
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2008 00:00

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası’ndan etkilenmemek için sigorta girişi yaptıran binlerce kişi, didik didik incelenecek.

EMEKLİLİK yaşını kademeli olarak 65’e yükselten Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası’ndan etkilenmemek için sigorta girişi yaptıran binlerce kişi, didik didik incelenecek. SGK, İzmir’de 15 yaşın altında yeni sigortalı olan 8 bin kişi için 27 kişilik ekip kurdu.

Kuyruklar oluştu

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası’nda emeklilik yaşının 65’e yükseltilmesi ve prim ödeme günlerinin artırılması nedeniyle eski yasanın avantajlarından yararlanmak isteyen binlerce kişi, SGK önünde uzun kuyruklar oluşturdu. İzmir’de normal koşullarda ayda ortalama 15-18 bin sigorta girişi yapan SGK, Nisan ayı içinde 80 bin giriş yaptı. Kapan, yapılacak denetimi şöyle anlattı: "300 işyerinden 80’i reklam ajansı. 27 kontrol memurundan oluşan mobil ekip, denetime buralardan başlayacak. İlköğretim okullarıyla bağlantı kurarak bu çocukların okul kayıtlarına bakacağız. Kaydı varsa sigortalılığını hemen iptal edeceğiz. Sigortalanan çok sayıda bebek var. Bebekler ve çocuklar genelde reklam ajanslarından sigortalı gösterilmiş.

Reklam çekimi var mı?

Öncelikle böyle bir reklam ajansı var mı, sigortalanan bebek ya da çocuğun reklam çekimi var mı bunlara bakacağız. Gerçek bir çalışma yoksa sigortalılığı iptal edeceğiz. İşyerlerine de ayda bir asgari ücret ceza keseceğiz. Denetimlerde başka kaçak işçilere rastlarsak işyeri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın istihdamda uyguladığı 5 puan indiriminden bir yıl boyunca yararlanamayacak. Bu arada SGK’nın diğer hizmetleri durma noktasına gelecek."

80 bin çalışan

SGK İzmir İl Müdürlüğü’nce, sigorta girişlerini incelediğinde, 80 bin kişiden 8 bininin 15 yaşın altında olduğu belirlendi. İl Müdürü Celal Kapan, 8 bin kişinin inceleneceğini belirterek, 15 yaş altı sigorta girişlerinin çoğunlukla reklam ajanslarından gösterildiğini, çocukların inşaat firmalarından da girişinin yapıldığını söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!