Selçuk'taki leylekler yakın takipte

Güncelleme Tarihi:

Selçuktaki leylekler yakın takipte
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2013 00:00

Selçuk'ta leylek yavrularının PVC halkalarla işaretlenmesi devam ediyor.

Haberin Devamı

TÜRKİYE'de ilk kez 2010 yılında İzmir'in Selçuk İlçesi'nde başlanan leylek yavrularının PVC halkalarla işaretlenmesi çalışmaları sürüyor.
2010 Yılından bu yana yapılan bu çalışmada toplam 281 adet leylek yavrusu halkalandı. Son olarak 53 leylek yavrusuna daha halka takıldı. Yapılan çalışma ile leyleklerin göç yollarının ve beslenme alanlarının araştırılması, yavruların tekrar aynı yuvaya geri dönüp dönmedikleri, aynı ana babadan dünyaya gelen yavruların ne kadarının geriye dönebildikleri gibi konuların aydınlatılması hedefleniyor. Leylek yavrularının sağ bacağına takılan mavi PVC halkaların üzerinde beyaz “T” harfi ile başlayan 4 değişik harf grubu bulunuyor.
2010 yılında Selçuk'ta halkalanan iki leyleğin Efes harabeleri girişinde, iki leyleğin Belevi Beldesi'nde, bir leyleğin Zeytinköy'de ve bir leyleğin de Söke'nin Karacahayıt Köyü'nde olduğu gözlemlendi. Ayrıca Selçuk'ta halkalanan üç leyleğin de, kuşbilimciler tarafından İsrail'de görüldüğü rapor edildi.

Haberin Devamı

Selçuk'ta sürdürülen leylek halkalama çalışmalarına Ege Üniversitesi Fen Fakültesi'nden Prof. Dr. Mehmet Sıkı, Dr. Ortaç Onmuş, İzmir Kuş Cenneti Koruma Birliği'nden Biyolog Ömer Döndüren, Selçuk Belediyesi veteriner hekimleri Osman Yelken ve Ersin Çakmak ile GEDAŞ Selçuk Şube Müdürlüğü elemanları katıldı. Selçuk Belediyesi Veteriner Hekimi Osman Yelken, halkalı leylek görüldüğünde ya da halkalı yaralı veya ölü leylek bulunduğunda Selçuk Belediyesi Veteriner Hekimliği'ne bildirilmesinin, leyleklerin korunması çalışmaları için çok önemli olduğunu söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!