Sanata komik gölge

Güncelleme Tarihi:

Sanata komik gölge
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2000 00:00

Haberin Devamı

Denizli Belediyesi'nce 3 yıl düzenlenen Plastik Sanatlar Kolonisi'nden, ’Yabancılar çok içki içiyor‘ gibi sudan gerekçelerle vazgeçildiği iddiaları tartışma yarattı

DENİZLİ'yi sanatla, sanatçıyla kaynaştıran Uluslararası Plastik Sanatlar Kolonisi ilk kez 1996'da CHP'li Belediye Başkanı Ali Marım döneminde düzenlendi. Geleneksel hale getirilen etkinlik, geçen yıl Marmara depremi nedeniyle düzenlenmedi.

Hayal kırıklığı

ÖNCÜLÜĞÜNÜ TBMM Sanat Danışmanı Yaşar Çallı'nın, yurtdışı bağlantısını Makedon mozaik sanatçısı Gazanfer Bayram'ın yaptığı, her yıl uzmanları bir hafta buluşturan etkinliğin Ekim ayında planlanan 4'üncüsü de gerçekleşmedi.

Yaygın söylenti

BAYRAM'ın, kente 3 yılda 150 tablo, heykel ve mozaik kazandıran koloniye sanatçı getirmek için yaptığı bağlantı askıya alındı. Sanatçıların alkol aldığı, etkinliğin islamdaki kutsal üç aylara rastladığı, belediyenin bu nedenle etkinliği düzenlemediği iddiaları yayıldı.

Söz vermişlerdi

PROF. Dr. Bayram, ‘‘Başkan yardımcıları koloninin yapılacağını söyledi. 10 sanatçıyla görüşüp, katılma sözü aldık. Sonra arayan olmadı. Sanatçılar çok içki içtiği için koloninin bu yıl yapılmadığını duydum. Bunu nasıl açıklarım? Bundan sonra Denizli'ye gelmem’’ dedi.

KOLONİNİN ÖNCÜSÜ

Kültürsüzlük depremi

ULUSLARARASI Plastik Sanatlar Kolonisi'nin öncüsü TBMM Sanat Danışmanı Yaşar Çallı, şunları söyledi:

‘‘Belediye Başkanı Ali Aygören, ‘Yabancı sanatçılar fazla içki içiyor. İçki mi yetiştireceğim’ demiş. Bu çok yanlış. Din ayrı, sanat ayrı. Biz dünyanın tanınmış sanatçılarını Denizli'ye getirdik, Denizli'ye zengin sanat koleksiyonu kazandırdık. Kenti sanatla tanıttık. Geçen yıl deprem vardı, ulus olarak yastaydık. Bu yıl yaşanan kültürsüzlük depremi. Mayıs'ta Denizli'ye geldim, belediye yetkililerinden Koloni'nin düzenleneceği sözü aldım. Ama sonra yapılmayacağı yolunda bize bilgi bile verilmedi.’’

AYGÖREN

İddia edenler şerefsizdir

BELEDİYE Başkanı Ali Aygören iddialara sert tepki gösterdi, doğru olmadığını söyledi. Aygören, belediyenin yanındaki kebapçı dükkanının sanat galerisi yapıldığını, Koloni'de yapılan eserlerin sergilendiğini söyledi, ‘‘İçki iddiasını ortaya atanlar şerefsizdir. Böyle şey olmaz. Koloni bu yıl hazırlıklar tamamlamadığı ve yer belirlenemediği için yapılamadı. Sanata, kültüre önem vermeseydik kebap dükkanını sanat galerisi yapmazdık’’ dedi.

MARIM

Yapmamak gaflettir

BELEDİYE eski Başkanı Ali Marım, ‘‘Bu koloni uluslararası boyutta üç yıldır yapılıyorsa bu başarıyı silmek gaflettir. Sebebi ne olursa olsun kabul edilemez bir hatadır. Söylendiği gibi üç aylar nedeniyle ertelendiyse laiklik anlayışına ciddi olarak gölge düşürecek böyle bir gerekçeyi Denizli Belediyesi bünyesinde hissetmeye dahi tahammül etmek mümkün değil. Bu gerçekse, sahteciliktir, günü kurtarmak için hedef saptırmadır. Saklasa dahi bu olay gerçek yüzünün ifadesidir’’ diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!