Sakız koyunu kurtuldu

Güncelleme Tarihi:

Sakız koyunu kurtuldu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 2013 00:00

OSMANLI padişahlarının tercihi sakız koyununun yetiştirici elinde ıslahı projesi İzmir’de başarıyla sürdürülüyor.

Haberin Devamı

Soyu tükenmekte olan Sakız koyunu ırkı, İzmir Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği’nin yürüttüğü halk elinde ıslah projesi ile kurtuldu. İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği tarafından başlatılan proje ile sakız koyunu sahiplerinin damızlık ihtiyaçlarını karşılayabileceği elit sürüler oluşturuldu. Bu kapsamında 62 yetiştiricinin 6 bin 300 adet Sakız Koyunu, Uludağ Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi tarafından yakından takip edildi.

Kökeni Sakız adası ve Urla olan ve halen Çeşme, Urla, İzmir, İstanbul çevrelerinde ve güneyde Antalya ve Mersin’de az sayıda yetiştirilen bu koyun ırkı, uzun kuyruklu ve dip kısmında üçgen şeklinde yağ birikimi bulunmasıyla tanınıyor. Ayrıca vücudu beyaz, baş ve ayaklarda siyah lekeleri ve küçük benekleri ile benzer ırklardan ayrılıyor.

Haberin Devamı

Dünya literatürüne girmiş önemli yerli gen kaynaklarımızdan olan Sakız Koyunu; Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı’nın destekleriyle yetiştirici elinde ıslah ediliyor. Proje ile saf sakız koyunun yetiştirilmesi ve ırkın korunması; İzmir’deki sakız koyunu yetiştiricilerinin damızlık ihtiyacının karşılanması hedefleniyor.

Dünyada süt ve döl verimi yüksek ırklardan biri olarak gösterilen Sakız koyununda, iyi bakıldığı takdirde yıllık 200-250 kilo süt verimine ulaşmak mümkün.

İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer, “Koyun sütünün litre fiyatı bugün için 2 TL. 2013 süt sezonunun açılması ile birlikte bir miktarda artış bekliyoruz. Türkiye’de ve dünyada koyun sütüne büyük bir talep var, ancak üretim yetersiz. Bugün Türkiye’de koyun sütü üretimini 10 kat artırsak yine de talep sıkıntısı yaşamaya devam edeceğiz. Koyun sütü talebine bu kadar ilgi varken Sakız Koyunu gibi kombine hayvanlar daha büyük önem arz ediyor” dedi.

Türkiye’de saf sakız koyunlarının miktarı 3-4 bin olduğu tahmin ediliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!