Sağlıkta çifte faturalı vurgun

Güncelleme Tarihi:

Sağlıkta çifte faturalı vurgun
Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 2011 00:00

Bazı özel hastane, tıp ve dal merkezlerinin haksız kazanç sağlamak amacıyla yasal olmayan yollara başvurduğu ortaya çıkarıldı. Hem SGK’ya hem özel sigorta şirketine mükerrer fatura kesen sağlık kuruluşları yakalandı.

Haberin Devamı

DENİZLİ, Uşak, Aydın, Manisa, Muğla ve Balıkesir’in de bağlı bulunduğu İzmir Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü, bir şüphenin peşinden giderek, bazı özel sağlık kuruluşlarının çirkin tezgahını bozdu. Bölgede 33 özel hastane, 47 tıp merkezi, 81 dal merkezi ve 49 da diyaliz merkezi olmak üzere toplam 210 sağlık kuruluşuyla sözleşmeleri olduğunu belirten SGK İzmir İl Müdürü Mustafa Keskin, şunları söyledi:
“SSK, Bağ-Kur ya da Emekli Sandığı mensubu sigortalılarımıza bu kuruluşlardan hizmet satın alıyoruz. Sigortalılarımızın bazıları prim yatırıp özel sağlık sigortası da yaptırıyor. Özel sağlık kuruluşlarından hizmet alırken iki sigortadan birini tercih edebiliyor. Bir şüphe üzerine bölgemizdeki 22 sigorta şirketine yazı yazdık. 1 Ocak 2010’dan itibaren kendi sigortalarından yararlanan sigortalıların TC kimlik numaralarıyla, özel hastane, tıp ya da dal merkezlerinde tedavi gördükleri tarihleri bildirmelerini istedik. Listeleri gönderdiler, biz de ekip kurduk. Ekip, 149 bin 700 ismi inceledi. Bunların 11 bin 660’ı SGK sigortalısı çıkarken, bin 525’i için hem özel sigorta şirketine, hem de SGK’ya mükerrer fatura düzenlendiği belirlendi.”
Beş kat ceza kesilecek
Bazı sağlık kuruluşlarının hasta adına hem özel sigorta şirketinden, hem de SGK’dan para aldığının anlaşıldığını kaydeden Keskin, şöyle konuştu:
“Özel sağlık sigortasından yararlanarak hizmet alan SGK’lı hastaların yüzde 13’ü için, kendilerinin haberi olmadan mükerrer fatura kesilmiş. Yapılan işlem kanunsuz. Bizim adımıza yapılmayan işlemin faturası bize kesilip, tahsil edilmiş. Her fatura ortalama 400-600 lira arasında. Mükerrer kesilen her faturanın 5 katı ceza olarak geri alınacak. Ayrıca faturaların kesildiği her ay başına da kurumlara 10 bin lira idari para cezası keseceğiz. Bir yıl içinde üç kez bu tür cezaya çarptırılan özel sağlık kuruluşuyla sözleşmemizi fesh edeceğiz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!