Sağlıkçıda moral bozuk

Güncelleme Tarihi:

Sağlıkçıda moral bozuk
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2011 00:00

İZMİR’de Ege ve Dokuz Eylül üniversitelerinin tıp fakülteleri hastanelerinde kanun hükmünde kararnamenin hizmletleri aksattığı iddia eddildi.

Haberin Devamı

İki hastanede muayenehaneleri olduğu için 161 öğretim üyesi hastalara el süremezken, ücretsiz izne ayrılan öğretim üyesi sayısı 29’a ulaştı. Bu yaprak Toplam 56 öğretim üyesinin, muayenehaneleri olduğu için eğitim, araştırma, sağlık hizmeti veremediğini, ücretsiz izne ayrılanlarla kadroların dörtte birini kaybettiklerini belirten DEÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tülay Canda, şunları söyledi:

“412 öğretim üyemiz var. KHK, muayenehanesi olan öğretim üyelerimizi gün içinde emekli etmiş oldu. 11 öğretim üyemiz ücretsiz izne ayrıldı. Bazı alanlarda çok özel yetişmiş insanlar var, bunların yerine yenisi kolay yetişmiyor. Bunun sıkıntısını yaşıyoruz. Hem tıp öğrencisi, hem asistan yetiştirme, hem sağlık hizmetleri olumsuz etkileniyor. Her branşta bu sıkıntıyı yaşıyoruz. Öğretim üyelerinde moral bozukluğu var. Tıp fakültesinin işleyişini sürdürmeye, moral motivasyonu sağlamaya çalışıyorum.”

Standarda göre sabit ücret

Haberin Devamı

Canda, YÖK çatısı altında tıp fakültesi dekanlarının, eğitim hastaneleri yöneticilerinin bir araya gelip çözümler üretmesi gerektiğini vurguladı, şunları söyledi: “Benim önerilerimden biri hekimlere yaşam standartlarına göre sabit ücret verilmesi. Herkes gibi onlar da çocuklarına iyi eğitim vermek istiyorlar. ilkokuldan itibaren her eğitim artık paralı. Genç nüfus sahibi olmamız için üç çocuk olduğunda ayda bir çocuk için 2 bin lira gerekir. Buna göre bir ücret belirlenmelidir. Öğretim üyesi kendini yetiştirmek, kongrelere de gitmek zorunda. Bir bilim insanı kolay yetişmiyor. Bunlar unutulmamalı. Ben tam günün yanındayım. Eğer böyle bir ücretlendirme olursa gidenler de geri döner.”

Etkilenmemek mümkün  değil

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kamil Kumanlıoğlu da KHK sonrasıyla ilgili değerlendirmede bulundu. Öğretim görevlileriyle birlikte 497 akademik kadrolarının bulunduğunu, 100’ün üzerinde öğretim üyesinin muayenehanesi olduğunu, 18 hekimin de ücretsiz izne ayrıldığını söyledi. Kumanlıoğlu, “Muayenehanesi olan hekim arkadaşlarımız sadece asistan seminerlerine katılıyorr. Muayenehanesi olan ve ücretsiz izne ayrılan öğretim üyeleriyle kadromuzun dörtte biri gitmiş oldu. Olumsuz etkilenmemek mümkün mü, diğerleri götürmeye çalışıyor” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!