SAĞLIK OLSUN

Güncelleme Tarihi:

SAĞLIK OLSUN
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2013 01:12

İZMİR büyük umutlarla hazırlandığı EXPO’da ikinci kez hüsrana uğradı.

Haberin Devamı

2015’i son gün Milano’ya kaptıran İzmir, 2020 yarışında daha ikinci turda havlu attı. İlk turda Dubai 77, Ekaterineburg 39, İzmir 33, Sao Paulo 13 oy aldı. Sao Paulo elendi. İkinci turda Dubai 87, Ekaterinburg 41 oy aldı. İzmir ise 36 oyda kalıp elendi. Beklendiği gibi 3. tur oylamada Dubai EXPO yarışında ipi göğüsledi. Dubai 116 oy alırken Ekaterinburg 47 oyda kaldı. Sonucun kesinleşmesinin ardından Dubai heyeti büyük sevinç yaşadı.

İZMİR'DEN TEPKİLER
İzmir'de işadamları, EXPO 2020 oylama sonuçlarını Ege Bölgesi Sanayi Odası'nda (EBSO) Meclis Salonu'nda kurulan barkovizyondan izledi. 15 işadamı, büyük umutla girdiği salondan hayal kırıklığı ile ayrıldı. İzmir'in finale kaldığı EXPO 2015'ten daha kötü sonuç alması, ikinci turda elenmesi, şok etkisi yarattı. İzmir Kalkınma Ajansı Başkanı Kemal Çolakoğlu, takımı kurarken hata yapıldığını öne sürerek, şöyle konuştu:
“Gerçekten çok üzgünüm. Bu kadarını beklemiyordum Yadırgadım bir sonuç oldu. Çok sıcak bir yara. Nasıl oluyor da EXPO Yürütme Kurulu Üyesi Geza Dologh ‘88 oyumuz var' diyor ve biz 30 küsurlu oylarda takılıyoruz. Bunu anlamakta güçlük çekiyorum. Herhalde işin başında takımı kurarken yanlış yaptık. Hem EXPO hem İZKA derken birbirinin ilgi alanına girince taraflardan bir taraf zayıfladı diye düşünüyorum. Ama olsun bu bizim için çok önemli bir tecrübe kaybeden tarafı yok bu işin. Hem 2015'te hem 2020'de İzmir'in tanıtımı başarılı oldu. Bence bu yeter ama şimdi yapmamız gereken 2015'teki hataya düşmeden 2020 EXPO'sunu yapacakmış gibi İzmir'i ihya etmeye İzmir'deki düzenlemeleri yapmaya devam edelim. Bugünün acısını öyle atlatırız.”

Haberin Devamı

CHP'DEN TEPKİ
Chp İzmir İl Başkanı Ali Engin, sonucun belli olmasının ardından yazılı açıklama yaptı. Engin, “Adaylığımızın başından beri, hem yerelde, hem de genel de tüm dinamikler elinden geleni yaptı ve iyi niyetle çalıştı. Bu süreçte, Büyükşehir belediyemizin, Hükümetin, Sivil Toplum Kuruluşlarının birlik içinde çalışması gerçekten önemliydi. Bu birlikteliğin ve uyumun bundan sonra da sürdürülmesi İzmir'e çok şeyler katacaktır. İzmir her alanda örnek olduğu gibi, iş birliği konusunda da örnek teşkil edecek çalışmalara umarım devam eder. EXPO' nun kazanılamaması sonrasında kimsenin suçlu aramaması ve süregelen uyum sürecine darbe vurmaması gerektiğine inanıyorum.Elbette bu EXPO 2020 için yapılan çalışmalarda bazı aksaklıklar veya gözden kaçan unsurlar olmuş olabilir. Kaldı ki, bu EXPO yolunda rakiplerimizin hiçte etik olmayan yollara başvurduğu herkesin malumu. Ancak artık sona eren bir yarış için kimse günah keçisi aramamalı ve bu konuda İzmir'de gereksiz bir tartışma başlamamalıdır” dedi.

Haberin Devamı

Umutlu başlamıştı

İzmir’in Dubai, Sao Paulo ve Ekaterinburg’la yarıştığı EXPO 2020 karar oylamasının ilk oturumu, yerel saatle 10.00’da OECD binasında başladı. “Herkes için sağlık” temasıyla katılan İzmir, aralarında Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Vali Mustafa Toprak, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, THY Genel Müdürü Temel Kotil’in de yer aldığı, 100’den fazla kişinin bulunduğu heyetle salondaki yerini aldı. Salona girmeden önce Bakan Yıldırım, “Hayırlısı olsun. İyi bir yarış olacak. Türk heyeti olarak EXPO’nun kazanılması için tüm gayreti gösterdik. Son hamleyi de yapacağız ve EXPO’yu İzmir’e kazandıracağız” dedi. Bakan Çelik, “İşin içine başka şeyler girmez, objektif olunursa İzmir’in açık ara kazanması lazım” diye konuştu, Müezzinoğlu ise başarıya inandığını vurguladı.
Uluslararası Sergiler Bürosu Genel Sekreteri Loscartales’in konuşmasıyla başlayan sabah oturumunda, 2017 yılı EXPO’sunu kazanan Kazakistan, raporunu ve hazırlıklarını tanıttı.

Haberin Devamı

Kucaklamaya hazırız

Daha sonra Dubai, Sao Paulo ve Ekaterinburg’in ardından İzmir sunumlarını gerçekleştirdi. Defne Samyeli’nin sunduğu bölümde ilk konuşan Kocaoğlu, İzmir’in tüm dünyayı kucaklamaya hazır olduğunu vurguladı, “İzmir’in kalbinde, İnciraltı’nda tam 690 hektarlık alanda kalıcı ‘Sağlık Turizm Bölgesi’ oluşturuyoruz. Bu merkezde EXPO’nun ruhunu kalıcı kılacak, şifa dağıtacağız. Şimdi gözlerinizi kapatıp 2020 İzmir’ini düşleyin. Akdeniz mavisindeki Körfez üzerinden yayılan o mis gibi iyot kokusunu, çeşit çeşit balıkların lezzetini hissedin. Ve en kısa yoldan kıyıya ulaşıp kendinizi İzmir’in tam göbeğinde, Ege’nin serin sularına bırakın. İnanıyoruz ki, İzmir Körfezi’ndeki bu muhteşem dönüşüm, dünyada ‘yüzyılın en önemli çevre projeleri’ arasında anılacak” dedi. Kocaoğlu’nun konuşmasının ardından İzmir’in EXPO videosu izlettirildi.

Haberin Devamı

Sağlıklı bir gelecek

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ise delegelere Türk halkının, İzmir insanının sesi olarak seslendiğini belirterek, “İzmir entegre sağlık projesindeki kalıcı tesisler, İzmir’in birçok sağlık dalında dünya çapında konumlanmasını sağlayacak, bilimsel ilerlemelere, toplantılara ve konferanslara ev sahipliği yapmasına olanak tanıyacaktır. Biz Türkiye olarak EXPO 2020’ye hazırız. EXPO için ev sahibi kent olmak büyük bir onur. Ve bu onur, büyük bir sorumluluğu da beraberinde getiriyor. Türkiye olarak bizler, bu sorumluluğu üstlenmeye hazırız” diye konuştu. Bakan Müezzinoğlu’nun ardından İzmir’in ikinci tanıtım filmi, barkovizyonlar aracılığıyla salona sunuldu, büyük alkış topladı.

Haberin Devamı

Atalarımızla aynı ruh

“Türk Hamwking” olarak tanınan, yaşamını tekerlekli sandalyede sürdüren beyin araştırmacısı Ordinaryüs Prof. Dr. Onur Güntürkün de, atalarının 8500 yıl önce İzmir’e yerleştiğini belirterek, şunları söyledi:
“Benim atalarım, inşa ettikleri tıp okullarında öğrencilere hastalıkların tanrıların laneti değil, iyileştirilebilen rahatsızlıklar olduklarını öğreten Yunanlılardı. Şehrimin muhteşem evladı Homeros, hala kalplerimize dokunan ölümsüz destanlarını burada yarattı. Benim atalarım Romalılar ve Bizanslılardı. Onlar sağlıkta ilerlemek için antik çağlardaki bütün tıp bilgisini toplayıp bir araya getirirlerdi. Benim atalarım Selçuklular ve Osmanlılardı. Onlar, herkes için sağlıklı yaşamın olmazsa olmazı olan hamamlar inşa ettiler. Onların zamanında İzmir, sağlığın, suyun ve hamamların şehri oldu. Bugün ben bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyım. Ve bizler, atalarımızla aynı ruhu paylaşıyoruz. Sanırım şimdi EXPO 2020 için ‘Herkes için Sağlık’ vizyonunu neden seçtiğimizi daha iyi anlıyorsunuz. Bu, benim kendi hayatıma da yankı yapıyor. 1962’de şehrimin doktorları hayatımı kurtarmak için bir ay boyunca durmadan mücadele ettiler. Şundan emin olabilirsiniz ki, bugün İzmir Türkiye’nin en engelli dostu şehridir.”

Erdoğan’dan davet

Güntürkün’ün ardından video görüntüsüyle mesajı yayınlanan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, “İzmir, 48 ülkeye 1.5 miyar insana üç saatlik mesafede olması nedeniyle EXPO için ideal. EXPO için hükümet olarak tüm imkanlarımızı seferber ediyoruz. 8500 yıllık tarihiyle İzmir, sizleri asla unutamayacağı misafirperverlikle en iyi şekilde ağırlayacaktır. İzmir’den desteğinizi esirgemeyin. Herkes için sağlık idealini hep birlikte gerçekleştirelim” dedi.
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım da delgelerden binlerce yıllık tarihi olan, birçok büyük medeniyetin beşiği olmuş, farklı etnik kökenden ve inançtan insanların barış ve huzur içinde yüz yıllardır birlikte yaşadığı, Hıristiyan aleminin en kutsal mekanlarından Meryem Ana’nın evini ve en büyük İslam alemlerinden İmam-ı Birgivi Hazretleri’nin kabrini barındıran bir kenti düşlemelerini istedi.

Şehirlerin prensesi

Victor Hugo’nun İzmir’i, ‘Şehirlerin prensesi’ olarak tanıdığını vurgulayan Yıldırım, şöyle konuştu:
“Düşlediğiniz bu şehir, benim şehrim İzmir. Sizleri ‘Herkes için sağlık’ın ve ‘Daha iyi bir dünya için yeni yollar’ın olduğu İzmir’e davet ediyorum. İzmir, Türkiye’nin son 10 yılda sahip olduğu siyasi ve ekonomik dinamizmine paralel olarak, ekonomik refahtan payını fazlasıyla aldı. Bu nedenle bizler şimdiye kadar gelmiş geçmiş en iyi EXPO’ya ev sahipliği yapmaya hazırız.”
Bakan Yıldırım, diğer kentlerin kullandıkları dillerle ‘Hoşçakalın’ diyerek veda etti, bu da alkış topladı. Türkiye’nin de tanıtım videosuyla “Hazırız” mesajı paylaşıldı.

BAKAN YILDIRIM: ETİK OLMAYAN FALİYETLER

İzmir’in EXPO 2020 oylamasında 2. turda elenmesinin ardından Bakan Binali Yıldırım üzgün olduklarını söyledi. 1.5 yıldır bugüne hazırlandıklarını, emeği geçenlere teşekkür ettiklerini belirten Bakan Yıldırım, “Burada birşeye şahit olduk ki, dürüst çalışmak yetmiyor. Ekonomisi, tabiatı, doğal yapısıyla İzmir hepsinin önünde gelen bir şehir. Son anda bazı etik olmayan faliyetler neticesinde İzmir oylama dışında kaldı. Başbakanımız Rusya’da Putin’le görüşürken, son iki tura kalınması durumunda destek sözü vermişti. Bu sözün arkasındayız. Bize oy verenlerin son turda Ekaterinburg kentine destek vermelerini istiyoruz” dedi. Ancak yapılan oylamada Ekaterinburg, 47 oyla saf dışı kaldı.

SAĞLIK OLSUN


KOCAOĞLU: BAŞKA TÜRLÜ İLİŞKİLER

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, oylama sonucunun belli olmasının ardından bu yolda 8 yıldır mücadele verdiklerini hatırlattı. Kocaoğlu, “EXPO’yu İzmir’e getirmek için uğraştık. Neler oldu, neler bitti, bu oylamanın nasıl yapıldığı hepimizin malumu. İzmir olarak hepsinden kıyaslanamayacak kadar önde olduğumuzu biliyoruz. Ama başka türlü ilişkiler dönüyor. Bu ilişkilerde bizim işimiz yok. O şekilde kazanmaktansa bu şekilde onurlu şekilde 3. olmak evladır, bizim anlayışımıza göre. Daha önce de kaybettiğimizde bir açıklama yaptık. Onu tekrarlıyorum.

İnciraltı’na kampus
Biz İnciraltı’nda sağlık kampüsü kurmak istiyoruz. EXPO’ya da buna destek olsun diye aday olduk. Orada planlama belirli bir aşamaya geldi. 400 hektar alana sağlık konseptinde bir kampüs haline getirebilmek için halkla katılımcı bir anlayışla İnciraltı’nı planlamak istiyoruz. Biraz teşvik verip orasını ayağa kaldırdığımızda EXPO’yu yapmış gibi oluruz. Hatta daha da ötesine geçiriz. Oraya harcayacağımız parayı teşvik olarak verdiğimizde 20-30 milyarlık yatırım gelir ve İzmir’i kalkındırırız. İzmir kendi dinamikleri ve gücü ile ayağa kalkacak ve gelişecek bir kenttir. Ancak bu planın merkezi yönetimle, yerel yönetimle uzlaşı ile yapılması gerekir. Sağlık kampüsü yapılacak 4 bin dönümün tam ortasına 300 dönüm alışveriş merkezi koyarsanız orada artık sağlıktan sözetmek mümkün olmaz. Doğru olanı el birliğiyle yapacağımıza inanıyorum. Dubai’yi tebrik ediyorum. Başarılar diliyorum” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!