"Sağlamsın" dediler

Güncelleme Tarihi:

Sağlamsın dediler
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2013 00:00

İZMİR’de oturan Balıkesirli 33 yaşındaki Zeynep Öztürk, 15’inde nefrit geçirdi, böbrek yetmezliği gelişti, diyalize bağlanmaya başladı.

Haberin Devamı


Öztürk’e iki yıl sonra Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde annesi Azime Öztürk’ten alınan böbrek nakledildi. Zeynep Öztürk, 2000’de bir tekstil firmasında işe başladı. Eylül 2007’de vücudu annesinden nakledilen böbreği reddedince, haftada üç kez diyalize girmeye başladı, iş hayatı sona erdi. Öztürk, özürlü raporuyla emeklilik için başvurdu. 2009’da emekli maaşı bağlanan Zeynep Öztürk’e, 28 Mayıs 2011’de bu kez kadavradan böbrek nakli yapıldı.
SGK, Öztürk’ten yeni sağlık kurulu raporu istedi. Nakil olduğu hastane yüzde 70 iş gücü kaybı olduğunu bildiren rapor verdi. Ancak SGK bunu kabul etmeyip Zeynep Öztürk’ü hakem hastane olarak Ege Üniversitesi’ne gönderdi. Bu kez Öztürk’e, “Maluliyet dosyanızdaki rapor ve belgelerinizin incelenmesi neticesinde mevcut hastalık ve arızalarınıza göre çalışma gücünüzün en az yüzde 60’ını kaybetmediğiniz belirlenmiştir” denildi. Özür oranı yüzde 40’a inen Zeynep Öztürk’e, “Maluliyetiniz bitmiştir” denildi ve emekliliğinin sona erdirileceği bildirildi.

Haberin Devamı

İlaç paramı ödeyemem
 SGK’nın kararına itiraz eden Öztürk, şunları söyledi: “Ben ve benim gibi hastaların ömrü hastanelerde geçiyor. Hiçbir zaman sağlıklı yaşıtlarımız gibi olamıyoruz. Şimdi önümde iki büyük sıkıntı var. Birincisi, sosyal güvencem kalmadığı için ayda bin lirayı bulan ilaçlarımı alamayacağım. Bu beni hızla diyalize geri gönderecek. İlk nakil böbreğimi enfeksiyon nedeniyle kaybetmiştim. Şimdi ilaç alamayacağım için vücudum yeni böbreğimi atacak. SGK benim maluliyetimin iptalini nakil olduğum güne çekecek ve belki de benden bir yıl ödediği maaşı faiziyle geri isteyecek. Benim bunu karşılama imkanım hiç yok. Bana, ‘Sağlıklısın, git çalış’ deniyor ama benim çalışacak gücüm yok.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!