Rota: Yalı Kavak

Güncelleme Tarihi:

Rota: Yalı Kavak
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 2000 00:00

Haberin Devamı

Herkesin gözdesi

Ardarda sıralanan koylar. Herbiri bir öncekinden güzel. Gönül çelen mavilik, bitip tükenmeyen, en sıcak havada bile insanı diri tutan serinlik,sanki cennet

AKDENİZ Fokları, uzun ve yorucu bir yolculuktan sonra mutlu sona ulaştı. Mavisi göz alan deniz tertemizdi. Kıyıları oya gibi işleyen koylarda barınmak, üremek, güneşlenip, dinlenmek için çok uygun yerler vardı. İnsanoğlunun henüz ulaşıp betonla tanıştırmadığı kıyılar tertemizdi ve bu cennette maviliklerin en sevimli sakinleri foklar için tehdit oluşturan hiçbir şey yoktu. Sonra devir değişti. Mavi yolcular denizden ulaşabildikleri Gökçebel, Geriş, Tilkicik, Erdemil, Frenk Azmanı koylarını öyle çok, öyle güzel anlattılar ki, yel değirmenlerinin yurdu Yalıkavak bir anda moda oldu. Yollar yapıldı, tesisler kuruldu. Sosyete dergilerinin ‘‘in’’, ‘‘out’’ köşelerinde Yalıkavak kıyılarını süsleyen Dodo Beach, Xamu Beach gibi yerler hep ‘‘in’’ oldu. Gelişme, Akdeniz Fokları'nın hızla azalmasına yolaçarken Yalıkavak tutkunlarının nüfusu arttı. Yalıkavak, bütün özellikleri ve güzellikleriyle kaçınılmaz olarak son Bodrum seyahatimizde rotamıza çıktı.

TARİHİ MÖ 2 bin sonlarına uzanan Yalıkavak, Lelegler'in Myndos Yarımadası'nda kurduğu 8 kentten biriydi. Helen, Roma ve Bizans egemenliği gören Yalıkavak, Osmanlı döneminde donanmanın taze içme suyu aldığı Paşa Limanı ile ünlendi. Bugün pekçok turistik tesisi barındıran belde, yüzmeye doyamayacağınız koyları, modern turistik tesisleri ve restoranlarıyla tatilcilerin gözdesi olmayı sürdürüyor.

NE YAPILIR?

YALIKAVAK, hiç kuşkusuz tarih meraklılarının doğrudan tercih ettiği bir yer değil. Deniz ve güneş tutkunlarına sonsuz olanaklar sunan Yalıkavak, üstte isimlerini saydığımız ünlü koyları ile yatçıların da uğrak yeri.

SÜREKLİ esinti, geçmişte yöreyi yeldeğirmenlerinin yurdu yapmış, bugün de sörfçülerin cenneti yapıyor. Yalnız sörf değil, dalış meraklıları için de Yalıkavak kıyıları uygun. Ancak dalışa yasak bölgeleri çok olan Bodrum kıyılarında bu işi bilen bir rehber önderliğinde yapmanın yararı büyük. Uzun bir tatil planladıysanız, çevreyi tanımak için zaman ayırmalısınız. Karian Mağarası, Burgaz Tepe'deki kaya mezarları, Alacain Mağarası ilginizi çekecek. Bu arada kentin asıl yerleşim bölgesi Sandima, tarihi su değirmenleri, çeşmeleri, evleri sarnıç ve kuyularıyla görülmeye değer. Bugün tamamen boşaltılmış durumdaki 200 haneli Sandima Köyü, geçmişten günümüze bir anıt gibi.

İKİNCİ uğrak yeriniz Pasanda olabilir. En az Sandima kadar eski bir yerleşim olan şimdinin Geriş Köyü, hünerli dokumacı kadınlarıyla ünlü. Gökkuşağı renginde kilimler, ehramlar, hasırlar dokuyan, oya ve nakışlar yapan bu kadınlar tarihin bilinen ilk sanatlarından biri olan dokumacılıkta binlerce yıllık gelenekleri ve renkleri de günümüze taşıyor.

YALIKAVAK'tan doğuya 15 kilometre gittiğinizde Gökçebel'e varırsınız. Eskiler oraya ‘‘Dirmil’’ diyor. Adını ‘‘Denize Üç Mil’’ anlamına gelen ‘‘Three Mil’’den almış. Three Mil söylene söylene Dirmil olmuş. Sabır Deresi'nin ikiye böldüğü Dirmil, yörede görülmesi gereken yerlerden biri. Yalıkavak'a gidip, tekne gezisi yapmamak olmaz. Eğer tekneyle açılırsanız, Yalıkavak kıyılarının denizden görüntüsü sizi büyüleyecek.

NE YENİR?

EV yemeği, ünlü Yalıkavak köftesi, yöresel lokum pilavı, otlu börek, gözleme, katmer tatlısı, fırın ekmeği, keşkek, ahtapot pilavı, lokma aklımıza geliverenler. Kısaca, yemek konusunda ne isterseniz bulabileceğiniz bir yer Yalıkavak. Karnınızı bir milyon liraya da doyurabilirsiniz, 8 - 10 milyon liraya da.

NEREDE KALINIR?

YAZ nüfusu 20 milyona ulaşan Yalıkavak'ta 60'ın üzerinde konaklama tesisi var. 1,2 ve 3 yıldızlı otellerde konaklama ücreti çift kişi yarım pansiyon 15-40 milyon lira arasında.

NASIL GİDİLİR?

BODRUM’a 19 kilometre uzaklıkta. Yalıkavak’a Bodrum'dan her yarım saatte bir minibüs seferi var. Özel otomobilinizle Torba’dan 15, Ortakent’ten 14, Gümüşlük’ten 10 kilometre çekiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!