Polisten broşürlü dolandırıcılık uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Polisten broşürlü dolandırıcılık uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2015 15:05

MUĞLA’da polis, telefonda dolandırıcılık olaylarının önüne geçmek amacıyla, "Bilinçli toplum, güvenli yaşam" başlıklı 10 bin broşür bastırıp, dağıtmaya başladı.

Haberin Devamı

Muğla İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesi tarafından bastırılıp, Muğla’nın merkez ilçesi Menteşe’deki kahve, pazaryeri, otogar, cadde ve sokaklarda halka dağıtılan broşürlerde, "Dolandırıcılar sizi telefonla arayarak kendilerini hakim, savcı veya polis olarak tanıtarak, ’Banka hesabınız üzerinden teröristlere para aktarılacak, ayrıca hesaplarınızdan pek çok otomatik ödeme talimatı verilmiş, şüphelilerin tespiti ve yakalanması için başlatacağımız soruşturma süresince hesabınızda para bulunmaması gerekiyor. Paranızı söyleyeceğim hesaba aktarın’ şeklinde senaryolarla sizden verecekleri telefon numarasına kontör yükleminizi veya hesaplarına para yatırmanızı istemektedirler. Bu isteği bir yardım talebiymiş gibi aksettirerek, göndereceğiniz paranın size iade edileceğini söylerler" ifadelerine yer verildi.

Telefon dolandırıcılarının özellikleri ise broşürde şöyle sıralandı:

"Kendinden emin ve kararlı bir ses tonu ile konuşmaktadırlar. Anlattıkları senaryo ile korku ve panik hissi yaşatırlar. İnandırıcı olmak için fonda telsiz sesi gibi kurgular kullanırlar. Güven kazanmak için kendilerini kamu görevlisi olarak tanıtırlar. Arada sordukları sorularla bilgi toplarlar, senaryolarını bu bilgiler doğrultusunda şekillendirerek inandırıcı olmaya çalışırlar. Bazı durumlarda farklı bahanelerle saatlerce telefonunun kapatılmasına izin vermezler. Böylece sizin yakınlarınızla görüşüp yardım almanızı ve yalanlarının ortaya çıkmasını önlerler. Korkutarak veya insani duygularınızı suiistimal ederek yardım talep ederler. Bunu, sizi baskı altına alarak yaparlar. Her geçen gün bahanelerine yenilerini ekleyerek, sizi kandırmanın ve dolandırmanın yeni yollarını bulmaya çalışırlar."

Muğla İl Emniyet Müdürü Hakan Çetinkaya, "Hizmet birimimiz yaptırım uygulayan bir anlayışla değil, önleyici hizmet mekanizması oluşturma ve sosyal hizmet sunma anlayışı ile işlev görüyor. Dolandırıcılığına karşı halkımızı önceden bilinçlendirmek, bu gibi suçlara maruz kalmamalarını engellemek için broşürleri bastırdık. Kolluk kuvvetleri kadar halkımıza da büyük görevler düşüyor" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!