Pırasanın şifası

Güncelleme Tarihi:

Pırasanın şifası
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2000 00:00

Haberin Devamı

PIRASA, hemen her hastalık için hazırlanan diyet listelerinde sık kullanılabilen bir sebzedir. İçindeki besin öğeleri dağılımı-özellikle vitamin ve mineraller-oldukça dengelidir. Süt ve ürünlerini sevmeyenler, kalsiyumun orta dereceli kaynağı olan sebze ve meyveleri sofralarından eksik etmemeli. İşte bir tabak pırasa da yaklaşık 100 gram yoğurt kadar kalsiyum içerir.

PIRASA aynı zamanda kanserden koruyucu özelliği olan bir sebzedir. İçindeki kükürtlü maddeler, protein, yağ, vitamin gibi bir gruba dahil değildir. Bunların beden çalışmasındaki etkinlikleri de bilinmemektedir. Ancak kükürtlü madde içeren sebzeler, bedende kanser yapıcı dediğimiz kimyasal kanserojenlerin oluşumunu önler. Bununla da kalmayıp, vücuda giren kanserojenleri de etkisizleştirirler ve kanser hücrelerinin çoğalmasını yavaşlatırlar.

ÖZELLİKLE sigara içenlerin, kirli havalı kentlerde oturanların, pırasa, soğan, sarımsak gibi kükürtlü besinleri fazlaca tüketmeleri önerilmektedir.

PIRASA ucuz, düşük kalorili, besleyici değeri yüksek ve kanser koruyucu özelliği ile sofralarımızda mevsiminde sıklıkla kullanacağımız bir sebze türüdür. Sizlere bugün güzel bir pırasa yemeği tarifi veriyoruz.

MALZEMELER

1 kilo pırasa

Yarım kilo havuç

100 gram kıyma

1 kahve fincanı pirinç

1 küçük soğan

Yarım çay bardağı zeytinyağı

1 yumurta

Limon ve tuz

YAPILIŞI

KIYMA, yağla kavrulur, soğanlar içine atılır hafifçe çevrilir. Temizlenip küçük küçük doğranmış havuçlarla pırasalar bu karışıma eklenip karıştırılır. Sebzeleri örtecek kadar su konulur. Pırasalar yumuşayınca ayıklanmış, yıkanmış pirinç eklenir. Ayrıca bir kásede bir yumurta ile limon çırpılıp terbiye yapılır, pirinçler pişince karışıma eklenip bir taşım kaynatılır. Ardından yemek bir süre dinlenmeye bırakılır, ılık olarak servis yapılır. Bize bu yemek tarifini veren Necla Ergücü'ne teşekkür ediyoruz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!