Pedallar çevrildi sektör büyüdü

Güncelleme Tarihi:

Pedallar çevrildi sektör büyüdü
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2011 00:00

Sınıf geçme hediyesi olarak 7-15 yaş grubuna hitabeden bisiklet, son yıllarda spor ve sosyal aktivitelerde de kullanılmasıyla konsept değiştirmeye başladı, sektör üç yılda yüzde 20 büyüdü.

Haberin Devamı

GEÇMİŞ yıllarda ağırlıklı olarak ‘karne hediyesi’ mantığıyla şekillenen bisiklet sektörü, son yıllarda spor ve sosyal aktivitelerde de kullanılmaya başlamasıyla hareketlenmeye başladı. Bisiklet sektörü, son 3 yılda tüketim alanın genişlemesiyle birlikte yüzde 20’lere varan büyüme kaydetti. Öncülüğünü İzmirlilerin çektiği ve şu anda Türkiye’nin çeşitli illerine de yayılan ‘Perşembe Akşamı Bisikletçileri’ sektörü, karne hediyesi konseptinin dışına çıkararak büyümede ana güç oldu.
Türkiye’de bisiklet kullanımını yaygınlaştırmak için harekete geçerek 2008 Ekim ayında Manisa’da Bisiklet Endüstri Derneği’nin (BİSED) kurduklarını hatırlatan Yönetim Kurulu Başkanı Önder Şenkol, bisikletin yıllardır sınıf geçme aracı olarak görüldüğüne dikkat çekerek, artık sektörün bu konseptin dışına çıkmaya başladığını aktardı.

Haberin Devamı

Tüketim artıyor

Sektörün 3-4 yıldır gelişme trendi içerisinde olduğunu ifade eden Şenkol, “Eskiden 7-15 yaş grubu bizim müşteri kitlemizdi. Şimdi ise yetişkinlerde de tüketim artmaya başladı. Bunda bisikletin, spor ve sosyal aktivitelerde kullanımının yaygınlaşması etkili oldu” dedi. İzmir’den başlayan ve şu anda Türkiye’nin çeşitli illerine yayılmaya başlayan ‘Perşembe Akşamı Bisikletçileri’nin sektörün gelişimine önemli bir katkı koyduğunu dile getiren Şenkol, bu tip aktivitelerin bisikletin popülaritesini artırdığını söyleyerek, “Yapılan çalışmalarla sektör, son 3 yılda yüzde 20’lerin üzerinde büyüme kaydetti. Şu anda Türkiye’de pazarın büyüklüğü 1 milyon 250 bine ulaşmış durumda. Bunun yüzde 45’de çocuk bisikleti. Bu rakam nüfusla kıyaslandığında oldukça düşük, ancak artacağına inanıyoruz” diye konuştu.

ULAŞIM ALANI ZAYIF

Kullanımının yaygınlaşmasına rağmen bisikletin hala ulaşım amaçlı olarak istenen seviyeye gelmediğine dikkat çeken Şenkol, burada en önemli unsurun altyapı olduğuna kaydetti. Şenkol, “Son yıllarda yapılan projelerde bisiklet yollarına da yer verilmeye başlandı. Bisiklet yollarının olduğu yerlerde kullanımda önemli artışlar var. Ama bu yeterli değil. Altyapı sorunun çözülmesi halinde sektördeki büyüme oranları daha da yukarılara çıkacaktır. Bunun için sürekli çalışıyoruz. Bir diğer beklentimizde Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde olduğu gibi insan sağlığına ve çevreye katkısı nedeniyle bisiklet kullananlara verilen bazı destekler var. Bunlar Türkiye’de uygulanabilir” dedi.

Haberin Devamı

BİSED HAKKINDA

Şenkol, kayıt dışını önlemek, haksız rekabet koşullarını ortadan kaldırmak ve bisiklet kullanımını yaygınlaştırmak için Türkiye’deki sektör temsilcilerinin derneği kurduğunu belirtti. Şenkol, “Kısa sürede olumlu sonuçlar aldık. Özellikle merkezi ve yerel yönetimlerle bisikletin yaygınlaştırılması noktasında önemli yol kat ettik. Avrupa’da bulunan ve bisiklet ile ilgili sivil toplum kuruluşlarının oluşturduğu birliğe üye olduk. Oradan bilgi alışverişi yapıyoruz” diye konuştu.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!