Pazaryeri şoku

Güncelleme Tarihi:

Pazaryeri şoku
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2001 00:00


Utku BOLULU
Haberin Devamı

İL İdare Kurulu, 4 ilçe belediyesinin 1998'de pazaryerlerini Pazarcılar Odası'na tehsis ettiği Meclis kararlarını iptal etti. Pazaryerlerinde tahsilat ve temizlik yapacak, düzeni sağlayacak yeterli kadrolarının olmadığından yakınan belediye başkanları karara tepki gösterdi.

KARAR, Konak, Gaziemir ve Balçova'daki 44 pazaryerinde, işgaliye tahsilatını Belediye'nin yapmaması ve ihale yasasına aykırı tahsis yapıldığı gerekçesiyle alındı. Ancak, 2001'i kapsayan yeni tahsis kararı iptal edilmediği için pazaryerlerini yıl sonuna kadar Oda işletecek.

KONAK Belediyesi, 25 pazaryerini 312 milyar 500 milyon, Buca Belediyesi 14 pazaryerini 145 milyar, Gaziemir Belediyesi 3 pazar yerini 25 milyar, Balçova Belediyesi ise 2 pazar yerini 30 milyar lira yıllık bedelle 2001 yılı için Pazarcılar Odası'na tahsis etmişti.

TEPKİLER

Şeboy: ‘‘İtiraz edeceğiz’’

BUCA Belediye Başkanı Cemil Şeboy, kararı anlamsız bulduğunu belirterek, İdare Mahkemesi'ne başvurup karara itiraz edeceklerini söyledi. Şeboy, ‘‘Oturdukları yerden karar alıyorlar. Kadron var mı, yok mu diye soran yok? Buca Belediye Meclisi'nin aldığı kararı sadece mahkemeler bozabilir. Biz uygulamamıza devam ediyoruz’’ dedi.

Ülker: ‘‘Vali'ye giderim’’

BALÇOVA Belediye Başkanı Ali İhsan Ülker, etkilenen ilçe belediye başkanları ile ortak bir tavır alıp, Vali Alaaddin Yüksel'e başvurmayı plandığını açıkladı. Ülker, ‘‘İptal kararı, Belediye'nin sırtına bir yük olarak binecek. Günboyu pazaryerlerinde görevlendirecek personeli nereden bulacağım?’’ dedi.

İzgi :‘‘Pazarlar azalır’’

KONAK Belediye Başkanı Erdal İzgi, İl İdare Kurulu'nun aldığı bu kararın en büyük sonucunun kurulan pazar sayısının azaltılması ve pazaryerlerinin küçültülmesi olacağını, bunun da vatandaşı etkileyeceğini söyledi. İzgi, ‘‘Kadro koşullarımız uygun değil, ama tahsilat ve temizliği kendimiz yapmak için hazırlıklara başlayacağız’’ dedi.

Mutlu: ‘‘ Kayıpları olur’’

PAZARCILAR Odası Başkanı Zekeriya Mutlu, odanın kamu hizmeti yaptığını belirterek, ‘‘Belediyelerin imkanlarının yeterli gelmediği bir alanda hizmet veriyoruz. Pazaryerlerini temizliyor, düzenli olmalarını sağlıyoruz. Bu hizmetimiz uygun görülmediyse, İzmir için üzülürüz. 4 ilçe belediyesine yıllık 512 milyar 500 milyon lira ödeme taahhüdünde bulunduk. Belediye bu parayı toplayamaz ve gelirlerinde kayıp olur’’ dedi. Mutlu, kararın henüz kendilerine tebliğ edilmediğini de belirtti.

Kılıç: ‘‘İhaleye çıkarım’’

GAZİEMİR Belediye Başkanı İsmet Kılıç, 2886 sayılı yasaya göre ihaleye çıkarak pazaryerlerini tahsis ederlerse sorunun çözüleceğini söyledi. Kılıç, ‘‘Bu yıl uygulamamız sürecek. Seneye, ihaleye çıkarız. Bazı yerlerde, bu tür ihaleleri Ziraat Odaları gibi kurumların kazandığını duydum. Ciddi, işin altından kalkabilecek kuruluşlara verebiliriz’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!