Parmak ucu testi hayat kurtarıyor

Güncelleme Tarihi:

Parmak ucu testi hayat kurtarıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 26, 2013 00:00

TÜRKİYE’de yaklaşık 500 bin kişide olduğu tahmin edilen ancak sadece 15 bin kişinin hastalığından haberdar olduğu ve incebağırsağın glutene duyarlı olmasından kaynaklı kesinlikle diyet gerektiren çölyak konusunda atılan adımların yetersizliği Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yapılan projeyle bir kez daha ortaya kondu.

Haberin Devamı

Daha önce üçüncü sınıf öğrencileri Onur Benli (24) ve Sadık Özöner’e (25) dersteki uygulamalarda çölyak tanısı konmasının ardından okulda yaratılan farkındalıkla kan tahlili yaptıran altıncı sınıftan Akın Tahıllıoğlu da yaptırdığı parmak ucu testiyle çölyak olduğunu öğrendi.

Şaşırtıcı sonuçlar

Ege Çölyakla Yaşam Derneği Başkanı ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme Uzmanı Prof. Dr. Sema Aydoğdu, buğday, arpa, çavdar ve yulafta bulunan glutene incebağırsağın aşırı duyarlı olması sonucu yaşanan ve önlem alınmadığı takdirde kemik erimesinden kansere kadar pek çok riski beraberinde getiren çölyak hastalığının hekimler tarafından da bilinmesi için bu projeyi başlattığını söyledi.
2 bini aşkın öğrencinin içinde 200’e yakın taramada bile 3 kişiye tanı koymaktan duyduğu şaşkınlığı gizleyemeyen Aydoğdu, “Ege Üniversitesi olarak Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek bu konuyu dersimize taşımıştık. Bir hayırseverin desteğiyle aldığımız parmak ucu testlerini öğrencilerimize uygulayınca şaşırtıcı sonuçlar aldık. Bu sonuçlar konunun önemini ortaya koymakla birlikte dekanlığımız da bunu bilimsel araştırma projesine çevirdi” dedi.

Haberin Devamı

Parmak ucu testi hayat kurtarıyor

15’İ DAHA OLABİLİR
Genel ortalamalar dikkate alındığında Tıp Fakültesi’nde 15 öğrenciye çölyak tanısı koyma ihtimalinin yüksek olduğunu vurgulayan Prof. Aydoğdu, “Bu çalışma sayesinde üç gencimiz de yıllardır neden kilo alamadıklarından sebepsiz karın ağrılarına kadar pek çok yakınmalarının nedenlerini öğrendi. Türkiye’deki on binlerce insanın da tanısının konabilmesi için hekimlerde farkındalık yaratılması gerekiyor. Çünkü onlar da tanı olanaklarını bildikleri hastalıkları düşünürler. Parmak ucu testinin de SGK tarafından karşılanması gerekiyor” dedi.

TANISINI KOYDU
Tanı konan üçüncü öğrenci Akın Tahıllıoğlu ise yaşadığı süreci şöyle anlattı: “Küçüklüğümden beri zayıf biriydim. Okulda çölyak farkındalığının artmasıyla birlikte ben de kan tahlili yaptırdım. Demirde folik asit eksikliği çıkınca aklıma çölyak geldi ve Sema Hoca’ya gittim. Test pozitif çıktı. Diğer tetkikler de testi doğruladı. Ben bunu kötü şekilde karşılamadım. Yaşam biçiminde değişiklik olacağı çok aşikar. Ancak en azından çocukluğumdan beri süregelen rahatsızlıkların nedenini öğrendim. Bir anlamda kendi tanımı kendim koydum. Erken haberdar olduğum için şanslı olduğumu düşünüyorum.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!