Otomotiv sektörünün kalbi Denizli'de atıyor

Güncelleme Tarihi:

Otomotiv sektörünün kalbi Denizlide atıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2012 10:19

DENİZLİ'de CYF Fuarcılık tarafından bu yıl 5. kez düzenlenen ve 30 firmanın stant açtığı “Denizli otomobil, ticari araç ve aksesuarları fuarı” açıldı.

Haberin Devamı

EGS Fuar alanında 6 gün boyunca otomobil tutkunlarını buluşturacak fuarın açılış törenine Vali Abdülkadir Demir, Otomobil Distribütörleri Derneği Genel Koordinatörü Hayri Erce, çok sayıda davetli ve vatandaşlar katıldı. Törenin açılış konuşmasını yapan Vali Demir, 2011 yılında Denizli'de 284 bin 675 aracın bulunduğunu, bu araçlardan da 166 bininin de il merkezde olduğunu söyledi. Vali Demir, “Otomotiv sektörü ülkemizin ihracatının en önemli ve en önde gelen sektörüdür. Ancak ülke olarak biz araçların yedek parçalarını ithal edip, araç üreterek ihraç ediyoruz. Bunu kabul etmemiz mümkün değil” dedi.
Otomobil Distribütörleri Derneği Genel Koordinatörü Hayri Erce de, 2011 yılında derneklerinin destekleri ile CYF Fuarcılık tarafından düzenlenen fuara 27 bin ziyaretçinin katıldığını, 2012 yılındaki fuara ise 35 bin ziyaretçi beklediklerini söyledi. Erce, “Otomotiv fuarları, sektördeki gelişmelerin devamının sağlanması, sektöre enerji vermesi ve tetiklemesinin yanında tüm markaların tüketiciyle buluşmasını ve sektörümüzün geniş kitlelere tanıtımına büyük oranda katkı sağlamaktadır. Denizli, Ege halkının ileri görüşlü ve çağdaş karakteristik özelliklerinin tümüne sahip bir şehrimiz. Kentimiz turizm, tekstil endüstrisi ve bulunduğu bölge ile ulaşım açısından önemli bir konuma sahip. Türkiye otomotiv pazarında 2012 yılı Ocak-Nisan dönemi toplam pazar yüzde 23,8 azalarak 209 bin 845 adet olarak gerçekleşti. Geçen sene dört ayda 275 bin 410 adet satış gerçekleşmişti. Otomobil satışları ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 18,98 azalarak 143 bin 181 adete gerilerken, hafif ticari araç pazarı ÖTV artışının etkisiyle geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 33,05 oranında düşerek 55 bin 521 adet seviyesinde gerçekleşti. İlk dört ay sonuçlarına göre sektörün üretimi yüzde 9,5 azalarak 369.500 adet olurken, ihracat değeri de yüzde 3 azalarak 6 milyar 74 milyon dolara ulaştı” dedi.
TEŞVİKLERİ OLUMLU BULUYORUZ
5 Nisan 2012 tarihinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan yeni teşvik sistemini olumlu karşıladıklarını belirten Erce, “Yeni teşvik sisteminin hedefleri olan cari açığın azaltılması, bölgesel gelişmişlik farklarının giderilmesi ve teknolojik dönüşümün sağlanması noktalarında önemli katkıları olacağı inancındayız. Bununla beraber teşviklerden en üst seviyede verim alınabilmesi ve amacına hizmet edebilmesi için, ülkemizin büyüme sürecini sürdürülebilir kılması gerekmektedir. Açıklanan tasarruf teşvik paketi de sektörümüz için önem teşkil ediyor ancak geliştirilmesi gerektiği görüşündeyiz. Tasarıda yer alan 22 yaş ve üzeri taşıtların hurdaya ayrılması halinde vergi borçlarına uygulanan indirimlerin yanı sıra, hurda araçlarını teslim edecek araç sahiplerine kg başına belli bir bedel ödenmesinin uygulamayı çok daha kullanışlı ve efektif bir hale getireceği inancındayız. Mevcut Motorlu Taşıtlar Vergisi sistemi, dünya ve AB ülkelerindeki vergi uygulamaları paralelinde, çevre kriterlerini de içerecek şekilde yeniden düzenlenmelidir. Elektrikli araçların yanı sıra hibrit araçlara da vergi teşviki uygulaması ivedilikle hayata geçirilmelidir” dedi.
Vali Demir ve beraberindekiler, stantları gezerek sergilenen araçlara bindi, yetkililerden bilgi aldı. Fuarda çeşitli markalardın son model otomobilleri sergilendi. Otomobiller kadar görevli mankenler de güzellikleriyle dikkat çekti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!