Otizm sanılan keneden geçen lyme hastalığı

Güncelleme Tarihi:

Otizm sanılan keneden geçen lyme hastalığı
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2013 00:00

DOKUZ Eylül Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Barbaros Çetin, Otistik Çocukları Koruma ve Yönlendirme Derneği’nin (ODER) Sabancı Kültür Merkezi’nde düzenlediği toplantıda, keneden bulaşan lyme hastalığının otizmle karıştırıldığını hatırlattı.

Haberin Devamı



Çetin, kene ısırığıyla bulaşan lyme hastalığının 117 ülkede var olduğunu belirterek, “Yeryüzünde milyonlarca insan lyme hastası ve milyonlarca bakteri bu hastalığı hem hayvanlara, hem insanlara yayıyor. Kedi, köpek ve sığırlarda çok yaygın. Hastalık taşıyan anneden fetusa ve yeni doğana geçiyor. Türkiye’de her yıl 25 bin 378 lyme vakası söz konusu dedi.

Bakteri çok dirençli
Çetin, geçen yıl lymenin otizmle ilişkisi üzerinde çalıştığını, keneden geçen bakterinin çok dirençli olduğunu, hastalığın kulak çınlamasından davranış bozukluğuna kadar 60 belirtisi olduğunu belirterek, şunları söyledi:
“6 yıl önce ABD’de lyme-otizm konusunda vakıf kuruluyor. Tarama yapıyorlar, otizm tedavisi gören çocuklarda yüzde 18- 30 lyme bakterisine rastlanıyor. Benim ülkemde 500 binin üzerinde otizm tedavisi gören çocuğumuz var. Tüm anneler hamile kalmadan önce lyme testini yaptırsınlar. Sağlık Bakanlığı lyme klinikleri kurmalı.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!