Organik ihracatı 300 milyonu buldu

Güncelleme Tarihi:

Organik ihracatı 300 milyonu buldu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2012 00:00

Türkiye’nin 2023 yılı ihracat hedefine 2.5 milyar dolarlık katkı koymak için çalışmalarını hızlandıran organik sektörü, Almanya ile ortak proje geliştirdi. Proje ile tarladan sofraya tüm taraflaın bilgi ve yeteneklerinin artırılması hedefleniyor.

Haberin Devamı

GIDA ihracatımızın yarıya yakınını yaptığımız dünyanın en büyük ikinci organik ürün tüketim pazarı Almanya’nın beklentilerini, işbirliği yaparak gerçekleştireceğiz. Türkiye ve Almanya Organik Sektöründe İşbirliği Projesi, Ege İhracatçı Birlikleri’nde düzenlenen toplantı ile start aldı. Türkiye’den Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği, Almanya’dan ise FİBL-Organik Tarım Araştırma Enstitüsü projenin ortakları olacak.

Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği Başkanı Atila Ertem, Türkiye’nin 2011 yılında 17.9 milyar dolarlık tarım ürünleri ihracatında organik ürünün 300 milyon dolara ulaştığını kaydetti. Türkiye’nin 2023 ihracat hedefinin 500 milyar dolar olduğuna işaret eden Ertem, “Türkiye, 2023 yılında 55-60 milyar dolar aralığında tarım ürünleri ihracatı hedefliyor, organik sektörü olarak bu hedefe 2.5 milyar dolarlık katkı koymak için çalışıyoruz. 2.5 milyar dolarlık organik ürün ihracatının en az 1 milyar dolarlık kısmı Almanya’ya olacak. Dünyanın en büyük ikinci organik ürün tüketim pazarı olan Almanya’nın beklentilerini iyi algılamamız gerekiyor. Bu projeye bu nedenle çok önem veriyoruz” diye konuştu.

En büyük tüketici

Haberin Devamı

Almanya İzmir Başkonsolosu Margit Haberle, Avrupa Birliği’nde en büyük organik ürün tüketicisi ülkenin Almanya olduğunu, organik sektörünün AB pazarında çok ciddi büyüme şansı bulunduğunu kaydetti. Almanya’da organik ürünler satan mağaza zincirlerinin çok sayıda olduğuna işaret eden Haberle, “Alman tüketicilerinin organik ürünlerde aradığı standart Avrupa Birliği ortalamasının üzerinde. Alman tüketicisi talep ettiği yüksek kaliteli organik ürünlerin bedelini ödemeye hazır. Türkiye, iklim ve toprak özellikleri nedeniyle avantajlı konumda. Organik sektöründe Türk-Alman işbirliğinde yürütülecek projeye büyük önem veriyoruz. Bu proje sayesinde organik sektöründeki tüm kesimlerin yetenekleri gelişecek” dedi.

20 YILDIR VARIZ

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, Ege İhracatçı Birlikleri’nin Türkiye’de organik sektöründe koordinatör birlik olarak faaliyet gösterdiğini ve 20 yıldır projeler geliştirdiğini ifade etti. İzmir Organik Gıda Kümelenme Projesi ile organik ürünler sektöründeki tüm paydaşları bir araya getirerek orta ve uzun vadeli ihtiyaçlarını, hedeflerini ve yol haritasını belirlediklerini anlatan Türkmenoğlu, Almanya’nın Türkiye’nin en büyük dış ticaret partneri olduğuna işaret etti. Türkmenoğlu, “Organik Sektörü Türk-Alman İşbirliği Projesi ile Almanya ile hem teknik hem de ticari ilişkilerimizi geliştireceğiz. Organik ürünlerin üretiminin ve üretim kalitesinin artırılmasına yönelik projenin sektörümüz için önemli katkı ve faydalar sağlayacağını öngörüyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!