Olmazsa olmaz

Güncelleme Tarihi:

Olmazsa olmaz
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 2000 00:00

Haberin Devamı

TÜRK mutfağından börekleri, Ege'de de otlu ve sebzeli olanları ayrı düşünmek mümkün değildir. Sağlıklı beslenme deyince genellikle bütün hamurlu yiyeceklerin sakıncalı olduğu düşünülür. Oysa önemli olan her türlü yiyeceği nasıl ve ne ölçüde tüketeceğimizdir. Ege insanı, yöresinde yetişen binbir çeşit otları kullanarak börekleri sağlıklı beslenmeye uygun hale getirmesini bilmiştir.

DENGELİ beslenmek için her öğünde her yiyecek grubunun bulunmasını önermişimdir. Bu açıdan bakarsak, tahıllar grubundan un, sebze grubundan otlar ve süt grubundan da pernirin karışımından oluşna Ege börekleri güzel bir denge oluşturmuştur. Lezzetiyle, besin değeriyle!...

AYNI şekilde hazırlanan kıymalı-patlıcanlı, ıspanak-peynirli, pırasalı, kabaklı ve benzeri gibi sebzeler de Ege yöresinin tadına doyamadığımız börekleri arasındadır. Özel günlerimizi, toplantılarımızı renklendiren bu çeşit çeşit börekler aslında tek başına bir öğün niteliğindedir. Buna rağmen böreklerin yanında hazırladığımız pastalar, çörekler ve tatlılar, fazladan verdiği kalorilerle özellikle hanımlarda şişmanlığa ve buna bağlı rahatsızlıklara yolaçmaktadır. Oysa ki, bir öğle yemeği olarak ayranla, mercimek çorbasıyla, ya da tarhanayla tüketilecek otlu börekler, ailenin her yaştaki ferdinin rahatça yiyebileceği ekonomik ve sağlıklı bir öğündür.

İŞTE size Zeynep Demirel'in iğnelik otundan hazırladığı bir börek örneği:

Otlu börek

Börek içi malzemesi:

Yarım kilo iğnelik otu, 3 dal taze soğanın yeşil kısımları, 250 gram tatlı lor.

Hamur malzemesi:

Yarım kilo un, yarım su bardağı süt, yarım su bardağı sıvı yağ, aldığı kadar su ve tuz

Yapılışı:

İğnelik otunun sap ve dalları köklerinden ayrılıp iyice yıkanır ve incecik doğranır. İçine 3 dal taze soğanın yeşil kısımları ince ince kesilerek eklenir. Lor ve az miktardaki tuz karıştırılarak böreğin iç malzemesi tamamlanmış olur.

DİĞER yandan, börek hamuru hazırlanır ve incecik yufkalar halinde açılır. Hazırlanan harç yufkanın ortasına konulup, çok az sıvı yağ serpilir. Gül şeklinde sarılır. Üzerine yumurta ve yağ karışımı sürülerek, yağlanmış fırın tepsisinde üzeri kızarana kadar pişirilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!