Naylon poşet ve el ilanı yasağı

Güncelleme Tarihi:

Naylon poşet ve el ilanı yasağı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 03, 2010 00:00

Konak Belediyesi, doğada yok olmaları yıllar süren, çevre kirliliğinin en büyük kaynaklarında biri olan naylon poşet üretimi ve kullanımını yasaklayacak.

Yasak kararını Konak Belediye Meclisi yarın alacak. Sokaklarda dağıtılan el ilanlarına da yasak gelecek. Türkiye’de ilk kez İstanbul’un Kadıköy Belediyesi’nde uygulanan naylon poşet yasağını ikinci uygulayan İzmir’in Konak Belediyesi olacak. Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, 500 bin nüfusu olmasına karşın 1.5 milyon insanın yaşadığı ve kirliliğini bıraktığı ilçede iki önemli karar aldıklarını açıkladı. Öncelikle, doğada yok olmaları 400-1000 yıl süren çevre kirliliğini en büyük nedenlerinden biri olan naylon poşet kullanılmasını yasaklayacaklarını açıklayan Tartan, tüketiciler tarafından da kontrolsüz kullanılan naylon poşetlerin canlıların besin zincirlerini de olumsuz etkilediğini söyledi.
24 AYDA ÇÖZÜLEN POŞET DAĞITILACAK
Naylon poşet yerine aynı işlevi gören ve şekil olarak benzemesine rağmen 24 ayda çözülüp, hiçbir çevre sorununa yolaçmayan biopoşet ve pamuklu bezden üretilen torbaların kullanımını teşvik edeceklerini belirten Tartan, “Dünya Çevre Günü etkinlikleri kapsamında 4 Haziran’dan itibaren 3 ay boyunca Konak Belediyesi olarak çevre dostu torbaları biz esnafa dağıtacağız” dedi.
İkinci yasaklama kararının ise kağıt el ilanlarıyla ilgili olduğunu açıklayan Hakan Tartan, el ilanlarının kent içinde büyük bir çevre kirliliği yarattığını söyledi. Tartan, “Büyük kısmı dağıtıldığı anda yerlere atılan el ilanlarına izin vermeyeceğiz. Meclis’in karar almasının ardından el ilanı dağıtmak ilçe sınırlarında yasaklanacak. Zabıta kontrolü sağlayacak. El ilanlarının yarısı zaten dağıtan kişi tarafından çöpe atılıyor. Halka verilenler ise kısa süre sonra sokak ve caddeleri kirletiyor. Bu iki konudaki tarihi kararı gelecek kuşaklar irdeleyecektir” dedi.
Tartan, belediye ekiplerinin Meclis kararı sonrasında mağazalar, alışveriş merkezleri, semt pazarlarına tebligat yapacağını söyledi. Tartan, çevreye zararlı poşet kullanımının bugüne kadar ABD, Fransa, Hindistan, Tayvan, İrlanda, Kenya, Güney Afrika, Uganda, Ruanda’da yasaklandığını hatırlattı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!