Naylon fatura ihbarı yağıyor

Güncelleme Tarihi:

Naylon fatura ihbarı yağıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2008 00:00

İzmir Vergi Dairesi Başkanı Mustafa Bulut, naylon fatura, kayıt dışı ekonomi ve vergi borçları üzerine açıklamalar yaparken, mükellefleri uyardı.

GEÇEN yıl ilk üç çeyreği ile 2008 yılının aynı döneminde İzmir açısından bir sorun olmadığını belirten İzmir Vergi Dairesi Başkanı Mustafa Bulut, "Vergi gelirlerinde yüzde 18’lik bir artış söz konusu. Türkiye genelinde bu artış yüzde 12. Bu artış geçen yıllardaki artışa göre hız kesmiş görünüyor. Geçen yılki artış oranımız enflasyon oranıyla mukayese edildiği zaman reel artış daha fazla ama bu yıl aynı derecede reel artış yok. Hız kesmesinin nedenini, ekonomide yavaşlama sinyali olarak algılamak lazım. Hız kestiğimiz vergi türü KDV. Bu ekonomiyle birebir bağlantılı olan bir vergi türü" diye konuştu. Yıl sonuna yaklaşırken naylon fatura hareketlilik gördüklerini belirten Başkan Bulut, "Piyasada naylon fatura üretenlerin duyumları gelmeye başladı. Komisyon karşılığında fatura verebileceklerini belirtin kişi ve kişilerin duyumlarını alıyoruz. Sahte faturayı satmak üzere dolaşanlar sıklıkla boy gösteriyor. Yıl sonu bunda hareketlilik oluyor. İşletmeler kazançlarını gizlemek için maliyet veya gider şişirmek için sahte fatura kullanma gibi bir eğilim var. İhbarlar geliyor" dedi.

Son zamanlarda arttı

Mali Polisle birlikte hareket ettiklerini vurgulayan Bulut şunları söyledi: "Bu tür fatura kullanma amaçları vergi matrahlarını gizleme çabası. Gayri hukuki bir durum. Yakalananları savcılığına da bildiriyor, mahkemede de yargılanıyorlar. İzmir’de geçmişte birçok naylon fatura operasyonları oldu. Biraz durulan naylon faturacılarda son zamanlarda bir artış var. Bize gelen duyumlar bu yönde. Bir yanlış var bir de yanlışlığın daniskasıdır bu. Yanlışlık yapılabilir ama naylon fatura kullanımı asla kabul etmiyoruz. Vergisi az ödemek isteyenler cahilce davranıp, naylon faturaya yönelmesin. Biz vergi incelemesinde bir faturanın naylon olup olmadığı kolaylıkla anlayabiliyoruz."

Bayram uyarısı

Bayram ve yılbaşında alışveriş yoğunluğunun yaşanacağını belirten Bulut, "Kayıt dışı ekonomiyi insanlar yanlış anlıyor. Kayıtlı bir vergi mükellefinin her mal satışında düzenlemediği her bir belge kayıt dışı ekonomi demektir. Vatandaş alışveriş yaptığı zaman belgesini almadığı zaman bilmesi gerekir ki kayıt dışı ekonomiye katkıda bulunur. Bir vatandaş mal aldığı zaman satıcıya verdiği paranın içinde faturasını ya da fişini alsın ya da almasın, bunun karşılığında fiyat indirimi sağlasın, sağlamasın verdiği paranın içinde bir kısım vergidir. Satıcının kazandığı paranın vergisidir, KDV’dir, ÖTV’dir" dedi.

İzlemek çok kolay

Bulut, " Verginin ne olacağı belge almama durumuna göre değişir. Fiş almazsa satıcıda kalıyor, fiş alırsa devlete gidiyor. Bu kadar basit bir durum. Fiş almama karşılığı indirim yapılıyor. Fiş almadığı zaman vatandaş avantajın kendisine geçtiğini düşünüyor. Ya da karşı tarafla vergiyi paylaştığını düşünüyor. Fiyat indirildiğinde bile hala o paranın içinde vergi var. Kredi kartı ve para kart kullanımı arttığı sürece bizim kayıtlı ekonomi daha fazla büyümüş oluyor. Bizim onları izleme şansımız çok kolay. Kartlarla yapılan alışverişle kayda girmiş oluyor" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!