Myndos’ta ne oluyor

Güncelleme Tarihi:

Myndos’ta ne oluyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 30, 2014 01:07

YAKLAŞIK iki yıl önce Bodrum Gümüşlük’e yerleşen sinema oyuncusu Salih Güney, kendini Myndos Antik Kenti’ne adadı.

Haberin Devamı

Güney, ilk olarak 26 Ağustos 2013’te Myndos Kentini Koruma ve Tanıtma Derneği’ni kurdu. Dernek ilk olarak Myndos Antik Kenti kazıları kapsamında, mezarların çıktığı, halk arasında Tavşan Adası olarak bilinen Asar Adası’na 5 yabani tavşan bıraktı. Dernek daha sonra kazı çalışmalarına destek vermek ve Mynods’u tanıtmak için çeşitli faaliyetlerde bulundu. Ancak, derneğin önceki gün yapılan olağan kongresinde şok bir karar alındı. Salih Güney, kurucusu olduğu derneği, kazı başkanına kızarak feshettiklerini açıkladı.

Desteği kabul etmedi

Myndos’un toprak altındaki kalıntılarının gün ışığına çıkarılması için gereken destek ve finansmanın sağlanabilmesi amacıylan başlattığı girişimde, derneğin yönetim kurulu üyesi de olan ve kazılara başkanlık eden Uludağ Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin’i karşısında bulduğunu belirten Güney, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“Bir yıl boyunca yaptığı çalışmalar neticesinde ortaya ancak bir mezar taşı çıkarabildi. ‘10 bin kişilik antik tiyatro buldum’ diyerek tüm Gümüşlük’ü köstebek yuvasına çevirdi. ‘Madem tiyatroyu buldun, Hollanda Başkonsolosluğu aracılığıyla uluslararası fonlardan maddi destek sağlayalım’ dedik, kabul etmedi. Bu bir yıl içinde hiçbir ilerleme sağlanamadığı gibi, Gümüşlük halkı da büyük mağduriyet yaşadı. Kazı için yol kapatıldı. Tek geçim kaynağı turizm olan Gümüşlük esnafı adeta bitirildi. Alternatif yol açıldı. Orada da en az dokuz kaza oldu. Yaralananlara ambulans bile yetişemedi. Burada 10 bin kişilik antik tiyatro ve hamam olduğu için bu çalışmaları başlatmıştık. Ancak ortada ne hamam var, ne de tiyatro. Prof. Şahin’in bu tavırları nedeniyle kazı çalışmalarına destek veremeyeceğimizi anladık ve derneğimizi kapatma kararı aldık. Prof. Mustafa Şahin, ‘Tarihte ilk dernek kapattıran kazı başkanı’ olarak anılacak.”

Prof. Dr. Mustafa Şahin ise hakkındaki iddialar ve derneğin kapatılmasıyla ilgili herhangi bir açıklama yapmadı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!