Müzik kargaşası

Güncelleme Tarihi:

Müzik kargaşası
Oluşturulma Tarihi: Nisan 18, 2000 00:00

Haberin Devamı

İçişleri Bakanı'nın eğlence yerlerinde müziğin bu yıl da saat 24.00'te kesileceğini açıklaması tepki uyandırdı. Kararsız kalan kaymakamlar ise farklı yorumlar yaptı.

‘‘HAKKARİ veya Bodrum fark etmez. Müzik gece 24.00'te kesilecek’’ diyen İçişleri Bakanı Sadettin Tantan'ın açıklaması, Ege'deki turistik kentlerde şaşkınlık yarattı. Tepki gösteren turizmciler, ‘‘Geceyarısından sonra müziği kapatmayı düşünenler, Bodrum'u, Marmaris'i de kapatsın’’ dedi.

Saat 24.00'te keseriz

GEÇEN yıl 02.00 olan, 17 Ağustos depreminden sonra 24.00'e çekilen müzik yayınının kesilme saatinin bu yıl da aynen sürdürüleceğini öğrenen turizmciler isyan etti. Bodrum Kaymakamı Uğur Boran, ‘‘24.00'ten itibaren, gürültüye hassas bölgelerde müzik yayını yaptırmayacağız’’ dedi.

Marmaris'te yorum başka

BORAN, yönetmeliğe göre diğer bölgelerde ise 90 desibeli aşmayacak şekilde 04.00'e kadar müzik yayınına izin vereceklerini açıkladı. Marmaris Kaymakamı İsa Küçük ise, ‘‘Yönetmeliğe göre her yerde gece 24.00'ten sonra müzik yasak. Biz bu şekilde uygulayacağız’’ diye konuştu.

Ankara'dan farklı sesler

TANTAN'ın, ‘‘Karara turistik belgeli tesisler de uymak zorunda’’ açıklamasına karşın, Turizm Bakanlığı İşletmeler Genel Müdür Yardımcısı Ayla Mirmahmutoğulları, ‘‘Turistik belgeli tesisler Turizmi Teşvik Yasası'nın 20'nci maddesi gereği 04.00'e kadar müzik yapılabilir’’ dedi.

Uygulama Bodrum’u öldürür

İŞLETME sahipleri, İçişleri Bakanı Tantan'a ‘‘Bodrum ile Hakkari arasında büyük fark var. Kimse eğlenmek için Hakkari'ye gitmiyor ama aralarında Hakkarililer'in de bulunduğu insanlar eğlenmek için Bodrum'a geliyor. Müziksiz tatil, eğlence olamaz. Eğlence hayatı gece yarısından sonra başlıyor. Bu tür uygulamalarla Bodrum'u öldürür, turizmde de hedeflenen 10 milyar dolar döviz girdisini rüyamızda görürüz’’ dedi.

TÜROB Bodrum Temsilcisi Halil Özyurt, TÜROB'un 11 bölge temsilcisi olarak geçen Kasım'da Bakan Tantan'ı ziyaret ettiklerini belirterek, Bakan bize, (Ben sahte turizmi de, gerçek turizmi de biliyorum. Bodrum, Antalya gibi gerçek turizm yapan yörelerde kısıtlama uygulamayacağız) demişti. Şimdi Hakkari ile Bodrum'u bir tutmasına anlam veremiyorum. Direneceğiz’’ diye konuştu.

TÜRSAB Bodrum Yürütme Kurulu Başkanı Semih Adıyaman, gürültü kirliliğinin önlenmesi konusunda mücadeleye katılabileceklerini ifade etti. Adıyaman, ‘‘Ancak tüm kuruluşları aynı potanın içine alıp müzik 24.00'de kesilecek demek ek bir sıkıntı getirecek ve ülkenin de imajını zedeleyecek. Turizm sektörü ile görüşmeden böyle bir kararın alınması yanlış, uygulanması da zordur’’ diye görüş belirtti.

TÜRKİYE Otelciler Birliği Onursal Üyesi, Asım Geniş müziğin değil, gürültü yapan işyerlerinin kapatılması gerektiğini söyledi. Geniş, ‘‘Eğlence yerleri dünyanın her yerinde var. Bana göre sabaha kadar açık olmalı. Uygulama turisti çok etkiler. Adam eğlenmeye, diskoya gidiyor. Diskonun izolasyonu varsa neden kapatacaksınız? Diskoda gündüz kimin ne işi var’’ diye konuştu. TÜRSAB Marmaris Yürütme Kurulu Başkanı Vedat Demren de ‘‘Bu bir şok ve tatsız olur. Yabancı turistlerin beklentisi değişik. Gelenler mutsuz ayrılır’’ dedi.

KUŞADASI TÜRSAB Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Yılmaz Mola, uygulamanın esnafı isyana sürükleyeceğini belirtip, ‘‘Turisti saat 24.00'te yatağa sokamayız’’ diyerek tepkisini dile getirirken, Ticaret Odası Başkanı Ali Ergül, ‘‘Müzikten rahatsızlık duyacak turist, 24.00'ten önce de rahatsız olur’’ diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!