Montgomery’nin İzmir şiiri Point Bornova’nın çatısında

Güncelleme Tarihi:

Montgomery’nin İzmir şiiri Point Bornova’nın çatısında
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 2016 12:51

Mekana ve coğrafyaya özel şiirler yazan, dizelerini sır adışı yöntemlerle sergileyen ünlü şair Robert Montgomery, Homeros’un destanlarında adı geçen İzmir’e ithafen satırlar kaleme aldı.

Haberin Devamı

İZMİR’in mimarisine olduğu kadar kültür-sanat hayatına da katkı sağlamayı hedefleyen Kavuklar GY, Point Bornova Rezidans için ünlü şair Robert Montgomery ile sanatsal bir proje gerçekleştirdi. Şiirin 21. yüzyılın çağdaş sanat dünyasında yeniden yer bulacağını savunan ve çalışmalarını kendine has üslubuyla sergileyen Robert Montgomery, İzmir’e ithafen iki dize yazdı. Montgomery’nin yazdığı ve tipografik bir yerleştirmeye dönüştürdüğü şiir, Point Bornova’nın çatısına yerleştirildi. Özel ışıklandırmasıyla şehrin pek çok noktasından görünür hale gelen ‘QUIETLY BEFORE MORNING, THE SEA MUST HAVE DREAMED THE CITY’ (Gün ağarmadan deniz, sessizce şehri hayal etmiş olmalı) dizeleri, Point Bornova’dan şehri selamlıyor.

Montgomery’nin İzmir şiiri Point Bornova’nın çatısında

 

Haberin Devamı

KÜLTÜR, SANAT VE MODA

Mimarisiyle dikkat çeken ve denizden dağa doğru uzanan Point Bornova’da konsept olarak İzmir’i esas aldıklarını vurgulayan Kavuklar GY Grup Başkanı Metehan Kavuk, projenin mimarisinin de şairin dizeleriyle örtüştüğünü belirtti. Metehan Kavuk, “Burası İzmir’in dünyaya açılacağı bir kapı. İzmir’in sadece alışveriş ve yaşam anlamında değil, modada, kültür ve sanatta da kalbinin attığı bir buluşma noktası olacak demiştik. Dünyaca ünlü bir şairin dizelerinin Point Bornova’da yer alması bu bakımdan son derece önemli. Bu dizelerle Point Bornova İzmir’e mal olmuş bir sanat eserine dönüştü” ifadesini kullandı.

Montgomery’nin İzmir şiiri Point Bornova’nın çatısında

HOMEROS'TAN SONRA

Robet Montgomery, “On kelimeden oluşan bir şiir. Buradaki ‘gün ağarmadan’ tanımı benim için iki farklı anlam taşıyor. İzmir’de sessiz sakin bir sabah ve siz, insanlar henüz uykularınızdan uyanmadan, denizin sesini işitiyorsunuz. Deniz hep oradaydı ve bu şehri sanki o hayal etti. ‘Gün ağarmadan’ tanımı aynı zamanda medeniyetin başlangıcını ifade ediyor. İzmir, Homeros’un destanlarında karşılaştığımız, çok eski bir şehir. Modern medeniyetin köklerini görebildiğiniz, gerçekten çok özel bir yer. Bu yüzden ona ithafen yazdığım şiirde zaman kavramını iki yönlü olarak ele almak istedim” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!