Mobil evler satışa çıktı

Güncelleme Tarihi:

Mobil evler satışa çıktı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 2009 00:00

Özel Çevre Koruma Bölgesi olan Datça’da birinci derece doğal SİT ve tarım alanlarındaki inşaat yasağına pratik çözüm bulundu, mobil yapılar satışa sunuldu.

Haberin Devamı

MUĞLA’nın Datça İlçesi’ndeki inşaat yasağı mobil evlerle aşıldı. İstanbullu işadamı İrfan Cem Çelebi tarafından üretimine başlanan, içindeki konforla gerçek evleri aratmayan mobil yapılar satışa çıktı. İstanbul’da uzun yıllar otomotiv sektöründe iş yaptıktan sonra 1997 yılında Datça’ya yerleşmeye karar veren Çelebi, Kızlan Köyü yakınlarında satın aldığı arsaya ev yapmak isteyince engellerle karşılaştı. Çelebi, tam dört yıl inşaat ruhsatı alabilmek için uğraştıktan sonra evini inşaa edebildi. Ardından, Datça’nın birinci derece doğal SİT ve tarım alanı olması nedeniyle çektiği bu zorlukları başkasının yaşamaması için mobil evler projesine giriştiğini anlatan Çelebi, “ABD ve İsveç’te orman evlerinin yapıldığını görmüştüm.

Sıcak soğuk geçirmiyor

Ancak onlar sabit evlerdi. Evlerin kolayca taşınabilir olması gerekiyordu. Bu nedenle çekek hale getirmeyi düşündüm. Çok güçlü bir römork sistemi yaptım. Plan ve projelerini hazırladım. Üzerlerine de evleri oturttuk. Dört kişi için iki odalı toplam 15 metrekare, iki kişi için ise 10 metrekarelik evler ortaya çıktı” dedi. Tekerlek üzerinde olan mobil evlerin traktörle bir yerden başka yere rahatlıkla çekilebildiğini, duvar ve tavanlarında özel malzeme kullanıldığını vurgulayan Çelebi, “Mobil evlerin içi ve dışı alüminyum. İçinde ayrıca 5 santimetre kalınlığında sıkıştırılmış strafor var. 35-45 dereceye kadar sıcak soğuk geçirmiyor. İçinde her türlü konfor mevcut. Plazma TV, çift kapılı buzdolabı, fırın, duşa kabin, iki kişilik yatak, kitaplık, sıcak ve soğuk su girişleri de bulunuyor” dedi.

UYGUN FİYAT

Haberin Devamı

Evlerin fiyatları içine konulan eşyalara bağlı olarak 20 bin ile 27 bin TL arasında değiştiğini belirten Çelebi, mobil evlerde elektrik, su ve fosseptik kullanımının ise sorun teşkil etmeyeceğini savundu. Çelebi, “Mücavir alan dışında kalan yerlerde tarım elektriği bağlanabilir. Mücavir alan içinde ise, mobil evler ruhsata ve iskana tabi ev olmadığı için elektriğin bağlanmasında sorun yok. Su için ise, depo koymak mümkün. Aynı şekilde, atık su deposu da koyarız” dedi.

MİMARLAR KARŞI

Haberin Devamı

Sözkonusu yapıların ev mi yoksa karavan mı statüsünde değerlendirileceği sorusu cevap bulamıyor.  Mimarlar Odası Datça Temsilcisi Halis Çimen, “İmar yönetmeliklerinde taşınabilir evlerle ilgili bir yasak bulunmuyor. Ancak taşınabilir evlerin karavan statüsünde olması gerekiyor. Türkiye’de uygulanan imar yönetmelikleri bölgelere göre değişir. Datça, özel koruma bölgesi olduğu için, koruma plan hükümlerine tabidir” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!