Milyoner cezaevi

Güncelleme Tarihi:

Milyoner cezaevi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 2007 00:00

Dalaman Tarım Açık Ceza İnfaz Kurumu ekonomik faaliyetleriyle geçen yıl 2 milyon 772 bin 228 YTL ciro yaparak 641 bin 339 YTL net kar elde etti.

150’si sigortalı 245 hükümlü 178 büyükbaş, bin 478 küçükbaş hayvan yetiştirirken, kümes hayvanı sayısı 78 bin 560’a ulaştı. Yıllık 200 ton narenciye, 540 ton buğday, 210 ton mısır üretip, günde bin ekmek çıkaran mahkumlar, restoran, marangozhane, demir, inşaat, alüminyum doğrama, torna tesviye atölyelerindeki faaliyetlerine de hız verdi. Bu yılın ilk 10 ayında 2 milyon 550 bin 401 YTL ciroya ulaşıldı, 610 bin 581 YTL kar elde edildi. Karın yıl sonuna kadar 800 bin YL’yi bulacağı belirtildi.

Dalaman Tarım Açık Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Ali Şeref Kül de hükümlülere meslek öğretmeyi, onları geleştirmeyi amaçladıklarını belirterek, "Sigortalı çalışan 150 hükümlü ayda 90 YTL maaş alıyor. Ayrıca yıllık kazançtan prim alıyorlar. Bakanlık izniyle hükümlülerimiz dışarıda da iş yapabiliyor. Kaunos kazı ekibinde 15’e yakın hükümlü çalışıyor" dedi. Buca, Foça ve Muğla cezaevlerinin et, Dalaman Askeri Havaalanı ile TİGEM’in ekmek ihtiyacını karşıladıklarını anlatan Kül, kapı önünde meyve, sebze, et ve süt sattıklarını belirtti, şunları söyledi:

"Narenciyemiz ve restoranımız meşhur. Hükümlüler mesai saatlerinde telefonla görüşebiliyor. Ceza sürelerine göre yıllık izin veriliyor. İsteyen istediği okul sınavlarına girebiliyor. Kurslar düzenliyoruz. Sosyal ve kültürel etkinliklerimiz var. Halka da açık olacak 11 odalı sosyal tesislerin yapımı sürüyor."

UYUM ÇALIŞMASI

Fethiye Cumhuriyet Başsavcısı Akif Celalettin Şimşek, cezaevlerinin atıl ve boş zaman geçirilen yerler olmaktan kurtarılması gerektiğini belirterek, "İş kolları sayı ve çeşidi artacak. Bu ne kadar artarsa devlet bütçesine de o kadar büyük katkı sağlanıyor" dedi. Manisa Alaşehir’in Kestane Deresi Köyü’nde 2 dönem muhtarlık yapan, cinayet suçundan hükümlü Arslan Akdeniz, cezaevinin bahçıvanlığını üstlenirken, hayatından memnun olduğunu söyledi. Domates serasında çalışan Recep Gökmen (52) de, "Bu işi yeni öğrendim. Cinayetten 15 yıla hükümlüyüm. Burada hem ziraatı öğreniyorum hem de devlete katkım var" dedi. İlyas Karahan (54) da "Buradaki yaşam dışarıdan daha rahat ve iyi. Çiftçilik yapıyorum, traktör kullanıyorum" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!