Midilli'de dostluk rüzgarı

Güncelleme Tarihi:

Midillide dostluk rüzgarı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2013 00:00

İTO Heyeti ile Midilli'de biraraya gelen Yunanistan Kuzey Ege Valisi Nasos Giakalis, iki yılda Türkiye'den Midilli'ye gelen turist sayısının iki kat arttığını ve bu sene 50 binden fazla Türk turist beklediklerini belirterek, “Artık esnaf, halk buna uyum sağladı çünkü ada ekonomisine büyük katkısı var. Türkçe menüler, tabelalar hazırlıyor. 18-20 yaşındaki Yunanlı gençler ikinci Dil olarak Türkçe öğreniyor” dedi.

Haberin Devamı

Türk ve Yunan firmalarının katılımıyla gerçekleştirilen “Midilli EXPO, Ege, Ticaret Kültür ve Turizm Fuarı” Yunanistan'ın Midilli Adası'nda başladı. İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Meclis Başkanı Rebii Akdurak, Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Akın Kazançoğlu, Yönetim Kurulu Üyeleri Ali Yılmaz, Mustafa Tüzün ve Mert Pala ile meclis üyelerinden oluşan 102 kişilik bir heyet ile fuara katılmak ve iş ve inceleme gezisi için Yunanistan'ın Midilli Adası'na gitti. Gezinin ilk gününde İTO Heyeti, Midilli'nin de aralarında bulunduğu 9 adayı kapsayan bölgenin, Kuzey Ege Valisi Nasos Giakalis'i ziyaret etti.

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, 1994 yılından bu yana Türk ve Yunan ilişkilerini geliştirmek için yaptıkları çalışmalarda Midilli'nin özel bir yeri olduğunu belirterek, “İki ülke ilişkilerinin canlanmasında büyük rolü olan Türkiye Ege Kıyıları ve Yunanistan Ege Adaları Ekonomik Zirveleri'nin ilkini 1998 yılında Midilli'de gerçekleştirmiştik” dedi. İki ülkenin ekonomi başta olmak üzere her alanda hızla ilişkilerini geliştiğini belirten Demirtaş, Midilli'nin de en fazla ilişki içinde bulundukları Yunan Adaları'ndan birisi olduğunu söyledi. Kapıda vize uygulaması ile ilişkilerin daha da geliştiğini, Yunanistan tarafının 48 saatlik ziyaretlerde vize uygulamasını kaldırması sonucunda daha da büyük sıçrama yapabileceklerini belirten Demirtaş, “Midilli'deki fuara oda olarak geniş bir şemsiye stand ile katılıyoruz. Üyelerimiz de iki gün boyunca çeşitli ikili görüşmeler yapacaklar. Diğer yandan ayrıca kruvaziyer konusunda, İzmir ? Midilli ? Selanik hattının kurulması için de çalışıyoruz. Bu hattın çok ilgi çekeceğinden eminim. Çeşme ? Sakız arasında yaşadığımız yoğunlukta karşılıklı turizm ve ticareti, İzmir ? Midilli arasında da sağlayabiliriz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Demirtaş, Vali Giakalis'den Türkiye'nin EXPO 2020 adaylığı için destek istedi. Yunanistan'ın hala oyunu açıklamadığını belirten Demirtaş, “İzmir'in EXPO'su Yunanistan'ın da EXPO'su sayılır. Çünkü İzmir'e EXPO ile gelecek 50 milyon turist EXPO ziyaretinin ardından en çok Yunanistan'a gidecek, bunun yüzde 10'u gelse 5 milyon turist yapar. Bu nedenle adalardaki yöneticiler olarak sizlerin kendi hükümetinize büyük baskı yapmanız lazım” dedi.

Haberin Devamı

50 BİNDEN FAZLA TÜRK TURİST BEKLİYORUZ

Kuzey Ege Valisi Nanos Giakalis de, Ekrem Demirtaş'ın Türkiye - Yunanistan ilişkilerinin gelişimindeki büyük rolünün bilindiğini belirterek, “Midilli'de haklı bir ününüz var. Bu nedenle yeniden seçilmenize çok sevindim, yakından takip ettik seçimleri. Sizi ve tüm yönetim kurulu üyelerinizi tebrik ederim” dedi. Giakalis de son yıllarda karşılıklı ekonomik ilişkilerin geliştiğini belirterek, özellikle Türkiye'den gelen turist sayısında büyük artış olduğunu söyledi. Son iki yılda Midilli'ye gelen turist sayısının iki kat artarak 40 bine ulaştığını belirten Gikalis, “Bu sene ise 50 binden Türk fazla turist bekliyoruz. Özellikle kapıdan vize uygulaması bunda çok etkili oldu. Bu vizeyi vermeye başladığımızda bazı AB ülkelerinin büyükelçileri bize gelerek bu vizeyi vermemizi istediler. Türkiye'den kaçakların geleceğini ve sorunlar çıkacağını söylediler. Biz karşı çıktık, çünkü Türkler ile diğer Avrupa ülkelerinden çok daha fazla uyuşuyoruz. İki yıldır hiçbir sorun çıkmadı. Bu yıl hizmetlerimizi, vize uygulamasını da
ha da geliştireceğiz, Temmuz ayında gelerek bunu İzmir'de de anlatacağız” dedi. Artık ada halkının ve esnafının da bu duruma hızla uyum sağladığını belirten Gikalis, “Çünkü Türk turistlerin ada ekonomisine büyük katkısı var. Pek çok işyerinde Yunanca ve İngilizceden sonra Türkçe menüler, tabelalar var. 18-20 yaşındaki gençler 2. dil olarak burada açılan kurslarda Türkçe öğreniyor” dedi. Gikalis de Selanik - Midilli - İzmir arasındaki bir kruvaziyer hattının büyük ilgi göreceğini belirterek, İzmir'in EXP 2020 adaylığı konusunda da kendi hükümetleri ile görüşüp, Türkiye'nin desteklenmesini isteyeceklerini söyledi. Toplantıda Midilli'deki en eski ve önemli Osmanlı eseri olan Yeni Cami'nin restorasyonunun yapılması için yapılan çalışmaların da belli bir aşamaya geldiği belirtilirken, Demirtaş da restorasyonun başlaması halinde oda olarak destek olacaklarını söyledi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE'NİN EKONOMİK PERFORMANSINA HAYRANIZ

İTO Heyeti, Midilli Belediye Başkanı Dimitris Vounatsos da ziyaret etti. Demirtaş, Türkiye ve Yunanistan'ın ekonomik çıkarlarının ortak olduğunu belirtirken, İzmir ile Midilli arasında güçlü olan ilişkileri daha da güçlendirmek istediklerini söyledi. Demirtaş, “Bu yıl fuarınıza şemsiye bir stand ile katıldık. Önümüzdeki yıl daha da geniş bir katılımımız olacak. Sizleri de İzmir'deki fuarlara bekliyoruz. Özellikle son Travel Turkey Fuarı'nda Midilli standı büyük ilgi görmüştü. Aynı katılımı bekliyoruz. Her türlü desteği de vermeye hazırız” dedi.

Belediye Başkanı Vounatos da özellikle limanda verilen hizmetlerle ilgili bazı sıkıntılar olduğunu, bu limanı belediye olarak almak için çalıştıklarını belirerek, o zaman gelen turistlere daha iyi hizmet vereceklerini söyledi.

Haberin Devamı

“Midilli EXPO, Ege, Ticaret Kültür ve Turizm Fuarı”nın açılışı da Yunanistan Kuzey Ege Valisi Nasos Giakalis, Midilli Belediye Başkanı Dimitris Vounatsos ve İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş tarafından açıldı. Vali, Belediye Başkanı ve Demirtaş daha sonra tek tek standları gezerken, İzmir Ticaret Odası üyelerinin yer aldığı şemsiye stand büyük ilgi gördü. İTO üyeleri de Yunanlı meslektaşlarıyla ikili görüşmeler yaptı. Fuarın ardından düzenlenen yemekte de iki ülke işadamları birlikte eğlenirken, Türk ve Yunan dostluğu için kadeh kaldırdı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!