Microsoft’taki İzmirli

Güncelleme Tarihi:

Microsoft’taki İzmirli
Oluşturulma Tarihi: Şubat 14, 2012 00:00

Mühendis olma hayaline Dokuz Eylül Elektrik Elektronik Bölümü’nü kazanarak ulaşan İzmirli Onur Koç, dünya bilişim devi Microsoft’un vazgeçilmez elemanları arasına girdi. Önemli projelere adını yazdıran Koç, gençlere “Problem almaktan korkmayın” tavsiyesinde bulundu.

Haberin Devamı

ÇOCUKLUK yıllarında oyuncakların çalışma prensibini anlamak için parçalara ayıran İzmirli Elektronik Mühendisi Onur Koç, bugün dünya devi Microsoft’un mutfağında önemli çalışmalarda yer alıyor. Üniversite yıllarında bilişim sektöründe çalışmaya başlayan Koç, 2001’den bu yana da Microsoft’ta çalışıyor.  Hep mühendis olmak isteyen ve bu hayaline Dokuz Eylül Elektrik Elektronik Bölümü’nü kazanarak ulaşan Onur Koç, 1991-1996 üniversite yılları ve sonrası İzmir’de bir bilgi sistemleri firmasında sektörle tanıştı. Ardından İstanbul’da bilgi işlem/sistem entegrasyonu firmasında 5 yıl görev yapan ve  bu süre içinde yurt içi ve dışında birçok güzel ve başarılı projelere imza atan Koç, “Bunlardan bazılar Türkiye’deki ilkler arasına girdi” diyerek, Microsoft’la tanışma sürecini şöyle anlattı;

Haberin Devamı

20 uzmandan biri oldu

“2001’de Microsoft’tan teklif gelince kabul ettim. Kurumdaki ilk görevim ise yeni kurulan Suudi Arabistan ofisinde baş danışmanlıktı. Suudi Arabistan ve Orta Doğu bölgesinde birçok projeye baş danışmanlık yaptım. Aynı yıllarda Microsoft ana merkezinde, müşterilerimizin sunucu konsolidasyonu problemini çözecek ve tüm dünyada kullanılabilecek bir çözüm üretilmesi için proje başlatıldı. Bu proje için tüm dünyadan bu konu ile ilgili 20 uzman seçildi. Bende o 20 kişinin arasına Orta Doğu ve Afrika’yı temsilen girdim. 6 aylık kıtalar arası çalışma, Seattle’a seyahatlerden sonra yarattığımız çözüm tüm Microsoft’la paylaşıldı.”

Yılda 500 bin km uçtu

2003’te Microsoft ana merkezde yeni kurulan bir danışmanlık grubuna katıldığını anlatan Koç, SWAT grubunun konusunda uzman ve farklı ülkelerden katılan insanlardan oluştuğunu belirtti. Grubun amacının dünyadaki Microsoft tabanlı özel, kritik veya sorunlu projelerde Microsoft lokal servislere ve partnerlere yardım etmek olduğunu ifade eden Koç, 2003–2006 yılları arasında yılda 500 bin kilometre uçarak, Amerika’nın bir çok önemli banka, telco ve üretim şirketlerindeki özel projelerde yer aldığını söyledi.

Problemleri çözüyor

2006’da ise Microsoft’un mutfağı olan ürün geliştirmeye geçtiğini dile getiren Koç, “İlk görevim yeni kurulan High Performance Computing (HPC) ürün grubunda ürünün kurulması ve yönetiminden sorumlu ürün geliştirme müdürlüğü idi. HPC’nin amacı kompleks analizler gerektiren, bazen günler süren problemlere çözüm bulmaktı. Bu problemlerden bazıları finans sektöründe portfolyo simülasyonları, biyolojide molekül analizleri (AIDS virüs yapısı bulunması gibi), petrol ve gaz sektöründe rezervuar simülasyonları. Çok kompleks ve kaynak gerektiren bu problemleri parçalayıp, günler haftalar süren analizleri saatler mertebesine indiren bir çözümün parçasını dizayn etmek çok güzel bir deneyim oldu” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Yeni ürün yolda

2008 yılında Microsoft’un sistem ve kullanıcı yönetimi üzerine çözüm üreten ürün grubuna geçtiğini ve halen bu grupta çalıştığını dile getiren Koç, sözlerine şöyle devam etti;
“Geçen 3 senedir önümüzdeki aylarda çıkacak yeni sistem yönetimi ürününün önemli özelliklerinin dizayn ve uygulaması ile uğraşıyorum. Amacımız, firmalardaki bilgi işlem bölümlerinin sadece makine-leri yöneten, envanter tutan bir bölüm olmaktan çıkarıp, şirketin ve kullanıcıların ihtiyaçlarını anlayan ve onlara en iyi şekilde hizmet vermelerini sağlayan, şirketler için stratejik bir değer haline getirmek. Bu projede çalıştığım alanlardan bazıları, bilgi sistemlerinden karbon üretiminin azaltılması, daha etkin enerji kullanımı, kullanıcıların işlerini yapabilmesi için gereken uygulamaları en etkin şekilde bilgi işlem tarafından sunulması.”

Haberin Devamı

Gençlere tavsiyeler

Öğrencilik yıllarında çalışmaya başlayan ve başarıya ulaşan basamakları bire birer çıkan Koç, gençlere de tavsiyelerde bulundu. Koç, “Zorlu projeleri, problemleri almaktan korkmayın. Zorlu projeler sizin alışık olduğunuz rahatlık alanından çıkmanızı sağlayacak ve daha çok geliştirecek. Sektörünüzde neler oluyor ne tip projeler yapılıyor anlayın ve parçası olmaya çalışın. Kendinize bir uzmanlık alanı seçin. Yarattığınız ürünlerde veya yaptığınız işlerde, hep kendinize bunu kim kullanacak, faydası ve dünyaya etkisi nedir sorularını sürekli sorun. Cevaplar o işi daha iyi yapmanızı sağlayacaktır” şeklinde konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!