Manisalı gençlerin, işkencede hukuk zaferi

Güncelleme Tarihi:

Manisalı gençlerin, işkencede hukuk zaferi
Oluşturulma Tarihi: Mart 12, 2012 10:40

Kamuoyunda 1995 yılında gözaltına alınıp poliste gördükleri işkence sonrasında “Manisalı gençler” olarak tanınan 16 genç, 16 yıldır sürdürdükleri hukuk mücadelesini Danıştay'ın son verdiği kararla kazanarak İçişleri Bakanlığı'nı işkence suçundan tazminata mahkum ettirdi. Halen çeşitli televizyon dizilerinde rol alan Münire Apaydın, Ayşe Mine Balkanlı gibi gençlerle birlikte işkence gören Aşkın Yeğin, “Gözaltı süresinin uzunluğundan dolayı Türkiye AİHM'de mahkum oldu. Şimdi de işkenceden mahkum oldu. Bizim için paradan çok işkenceden mahkumiyet aldırmamız önemli. Şimdi de beraatla sonuçlanan haksız tutukluluk süresine karşı mücadele edeceğiz” dedi.


Manisa Emniyet Müdürlüğü, 26 Aralık 1995 tarihinde düzenlediği operasyonda, bir vagona “paralı eğitime hayır” yazdıkları gerekçesiyle evlerini bastığı çoğunluğu öğrenci 16 genci, gözaltına aldı. Emniyetteki sorguları 11 gün süren ve bu süre içerisinde aileleriyle görüştürülmeyen 16 genç, duvarlara yazı yazmak, bildiri dağıtmak, molotofkokteyli atmak, gizli bir örgüte üye olmakla suçlarından tutuklanarak cezaevine gönderildi. Cezaevine götürülen öğrencilerden birisinin annesinin “Götürmeyin kızımı, o daha çok küçük” sözlerinin simge haline geldiği yargılanma sonrasında gençler, ilk olarak Manisa Sulh Ceza Mahkemesi'nde 14 Mart 1997'de izinsiz yazı yazmak suçundan, 28 Ekim 2000 tarihinde de, ifadelerinin işkence altında alınması ve başka bir kanıt bulunmaması gerekçesiyle, İzmir DGM'de beraat etti.
POLİSLER CEZA ALDI
Bu arada ailelerin şikayeti üzerine soruşturmayı yürüten 10 polis memuru da yargılanmaya başlandı. Yerel mahkeme kararlarının bir çok kez bozulmasına rağmen 2003 yılında Yargıtay 8. Ceza Dairesi, zaman aşımı süresinin dolmasına üç ay kala kararı onayarak biri baş komiser 10 polisi, 5 ile 10 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırdı.
HUKUK MÜCADELESİ BAŞLATILDI
Gelecekleri kararan, 2.5 yıl demir parmaklıkların ardında cezaevinde kalan 16 genç, özgür kalmalarının ardından hukuk mücadelesi başlattı. Gençler ilk olarak uzun gözaltı süresi nedeniyle AİHM'de Türkiye'yi 13 bin 800 Euro paza cezasına mahkum ettirdi. Ardından da İçişleri Bakanlığı aleyhine işkence davası açtı. Manisa Bölge İdare Mahkemesi'nde görülen dava sonrasında gençler, 2002 yılında verilen 10 bin TL'lik cezayı az bularak Danıştay'a itiraz etti. İtiraz'ın Danıştay tarafından kabul edilmesinin ardından aynı mahkeme bu kez 2007 yılında, İçişleri Bakanlığını 10 bin ile 25 bin TL arasında değişen miktarlarda cezaya hükmetti. Yaklaşık 16 yıl süren hukuk mücadelesinin ardından da kazanan Manisalı gençler oldu. Danıştay, İçişleri bakanlığının itirazını reddederek 10 bin ile 25 bin TL arasındaki tazminat ödenmesine karar verdi. Gençlerin beraatla sonuçlanan tutukluluk süreleriyle ilgili Maliye Bakanlığı'na açtıkları davadan da yine tazminat kazandıkları ancak karara itiraz edildiği için Danıştay'ın bu kararı da önümüzdeki günlerde sonuçlandıracağı öğrenildi.
BİZ KAZANDIK AMA BİTMEDİ
Halen çeşitli televizyon dizilerinde rol alan Münire Apaydın, Ayşe Mine Balkanlı gibi gençlerle işkence gören Aşkın Yeğin, işkenceye karşı verdikleri 16 yıllık hukuk zaferini kazandıklarını söyledi. Yeğin, “Gözaltı süresinin uzunluğundan dolayı Türkiye AİHM'de mahkum oldu. Şimdi de işkenceden mahkum oldu. Bizim için paradan çok işkenceden sorumluları mahkum ettirmek önemli. Bunları başardık. Ama mücadelemiz bitmedi, beraatla sonuçlanan haksız tutuklanmamızla ilgili de davamız devam ediyor. Onu da kazanacağımıza inanıyorum. Bizler gelecek nesillerin bizim gibi acılar yaşamasını istemiyoruz” dedi. Aşkın Yeğin'in Avukatı Dilara Ömeroğlu ise, “İşkenceye karşı hukukun üstün gelmesini sağladığımız için mutluyuz. Bu mücadelemiz de devam edecek” dedi.
Taylan YILDIRIM / İZMİR (DHA)
foto
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!