Manisa'da e-reçete ile kare kod da başladı

Güncelleme Tarihi:

Manisada e-reçete ile kare kod da başladı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 2012 09:48

Manisa Halk Sağlığı Müdürlüğü'nün e-reçete sistemiyle entegre olarak başlattığı Kare Kod uygulaması eczacılardan tam not aldı.

Haberin Devamı

Türkiye'de sadece Manisa'da uygulanan kare kod, eczacıların elle bilgisayara girdiği hasta TC numarası ve SGK'dan verilen reçete numarasını barkod okuyucu aracılığıyla otomatik olarak sisteme yüklüyor. Bu da eczacıların iş yükünü hafiflettiği gibi olası hataları da tamamen ortadan kaldırıyor.

Yanlış ilaç verme, başkasının adına ilaç alma ve sahte reçete gibi problemleri ortadan kaldırmak, doktorlar, eczacılar ve hastaların karşılaştığı sorunlara çözüm getirmek amacıyla 1 Temmuz tarihinde tüm Türkiye'de e-reçete uygulaması başladı. Manisa Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ziya Tay, e-reçete sistemi ile Türkiye'de ilk kez Manisa'da kare kod uygulamasını başlattı. Dr. Tay, uygulamayı yerinde görmek, varsa sorunları tespit etmek amacıyla aile sağlığı merkezleri ve eczaneleri gezerek ilgililerden bilgiler aldı. Tay, Aile Sağlığı Merkezlerinde yaptığı incelemelerde hekimlere hizmet akışında aksaklık olup olmadığını sordu. Hekimler, ilk gün SGK sisteminden onay kodu alma konusunda süre uzunluğu nedeniyle sıkıntı yaşasalar da sistemin ikinci günden itibaren hızlandığı ve kendilerine büyük kolaylık sağladığını ifade etti.

Haberin Devamı

E-reçetenin eczacı ve vatandaşa yansımalarını almak üzere eczaneleri de ziyaret eden Dr. Tay büyük memnuniyetle karşılaştı. Eczacılar Odası Yönetim Kurulu Üyesi Devrim Balı, “Kare kod olmadan önce biz e-reçete takip numarası giriyorduk. Tabii sisteme girişlerde yaşanan ufak hatalarda reçete olmuyordu, dolaysıyla hastalarımız da mağdur oluyordu. Kare kod uygulaması hem bu basit hataların önüne geçti, hem de eczanede bizim işleyişimizi hızlandırdı. Vatandaşın hayatını kolaylaştırmak adına diğer illerde de teşvik edilmesi gereken bir uygulama” dedi. Kalfa Bertuğ Yılmaz da, eskiden bir reçeteyi 3-4 dakikada sisteme girebildiklerini, e-reçeteyle bu sürenin 1,5 dakikaya düştüğünü kaydetti. Yılmaz, “Kare kodla da bu süre 45 saniyeye düştü. Kışın özellikle 10-15 hasta aynı anda geldiği zaman beklemek durumunda kaldıkları için çok şikayetler oluyordu. Ayrıca sisteme girdiğimiz bilgilerde (ı) harfimi (l) harfimi büyük harf mi? küçük harf mi? gibi sıkıntılar oluyordu. Artık hepsi tarih oldu” dedi.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!