Lokman hekimin Egeli torunları

Güncelleme Tarihi:

Lokman hekimin Egeli torunları
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2011 00:00

Denizli’de Er-Bakır Fen Lisesi öğrencileri Meryem İrem Toksoy ve Nurten Gözde Esmi, tıp dünyasında önemli bir buluşa imza attı. TÜBİTAK’ın yarışmasında 864 çalışma arasından Türkiye ikincisi oldu.

Haberin Devamı

DENİZLİ’de Er-Bakır Fen Lisesi son sınıf öğrencileri Meryem İrem Toksoy ve Nurten Gözde Esmi, Ege’nin en tanınan otlarından Şevketi Bostan’dan elde ettikleri özütü solucanlar üzerinde deneyerek yaraların yüzde 90 daha hızlı iyileştiğini kanıtladı. TÜBİTAK yarışmasında 864 çalışma arasından Türkiye ikincisi olan buluş, yanık tedavisi ve cilt bakımında da kullanılabilecek.
Çeşitli bitkilerle
Er-Bakır Fen Lisesi öğrencileri Toksoy ve Esmi, yara ve yanıkların tedavisinde bazı bitkilerin faydalı olduğu bilgisinden hareketle bir süre önce araştırmalarına başladı. Öğrenciler “Kantaron Otu, Hadım Çiçeği ve Şevketi Bostan” gibi bitkileri inceledi. Öğrenciler, özellikle Şevketi Bostan üzerinde yoğunlaştı. Deneylerde kobay olarak solucanlar kullanıldı. İlk kavanozda 20’inci boğumdan kesilen solucan, doğadan alınan nemli toprağa bırakıldı. İkinci kavanozdaki solucanın kesik olan bölgesine Şevketi Bostan’dan elde edilen özüt sürüldü. Üçüncü kavanozda ise hem solucanın yarasına özüt sürüldü, hem de toprağa 200 miligram özüt enjekte edildi. Bu üç kavanoz 24 saatlik sürenin ardından incelendiğinde, ilk kavanozdaki hayvanda iyileşme oranının yüzde 5, ikinci kavanozda yüzde 50, üçüncü kavanozda da yüzde 90 olduğu görüldü.

Bitkinin kökü

Haberin Devamı

Çalışma iki mucit öğrenciye TÜBİTAK’ın yarışmasında Antalya Bölge birinciliği, Türkiye’de ise 864 proje arasından ikinciliğini getirdi. Nurten Gözde Esmi, deneylerde bitkinin kök kısmını kullandıklarını belirtti. Meryem İrem Toksoy ise bitkiden elde edilen özüt ile ileri derecede yanıkların da daha kısa sürede ve daha etkin bir şekilde iyileştirilmesinin mümkün olabileceğini söyledi. Toksoy, “Diyabet hastalarında kanın pıhtılaşma süresi çok uzun. Bu bitki, tanin içerdiği için diyabet hastalarının yaralarının tedavisinde kullanılabilecek. Şevketi Bostan hemofili hastalığının tedavisinde de alternatif bir yol olacak” diye konuştu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!