Kur politikası zarar veriyor

Güncelleme Tarihi:

Kur politikası zarar veriyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2010 00:00

Türk Lirası’nın değerli tutulması yüzünden ihracatta büyük sıkıntı yaşandığını belirten Deri İhracatçıları Birliği Başkanı Jak Galiko, “Bunda ısrar etmek ülkeyi düşünmemektir” dedi.

Haberin Devamı

TÜRK Lirası’nı aşırı değerli tutarak ihracata zarar verildiğini belirten Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Jak Galiko, “TL’nin mevcut değerinde ısrar etmek Türkiye’nin geleceğini düşünmemek anlamına geliyor” dedi.

Merkez hatalı

Büyümek için üretim ve ihracatın şart olduğunu vurgulayan Galiko, 2002’den itibaren dolar kurunun 600 TL’den 1600 TL’ye çıkmasına, katma değer pay yüklerinin yüksekliğine rağmen, dünyadaki pozitif gelişmelere ayak uydurarak 2008 yılında 132 milyar dolar ihracat yapıldığına dikkat çekti. Galiko, “Bu dönemde kur istenen seviyeye erişmiş olsaydı ihracatımızın 160-170 milyar dolara yükselmesi işten bile değildi” dedi. Paranın değerini artıracak koşullar oluşmadan enflasyonu düşürmek için Merkez Bankası’nın Türk Lirası enstrümanını kullandığını savunan Galiko, “2003’ten itibaren başlayan bu mücadele tarafların her seferinde topu birbirine atması yüzünden sonuçlanmayıp, bugünkü duruma varılmıştır” diye konuştu.

EKSEN GENİŞLEDİ

Haberin Devamı

Türkiye Ekonomi Politikaları Vakfı (TAPEV) tarafından hazırlanan “AB Pazarındaki İhracat Kayıpları” raporda sözü edilen “eksen kayması”nın doğru olmadığını söyleyen Galiko, “Eksen kaymadı, genişledi” dedi. Küresel kriz ortamında ihracatçıların Afrika ve Ortadoğu ülkeleri gibi pazarlara açıldıklarını hatırlatan Galiko, Türkiye’nin alışılmış pazarları dışında 5 milyar dolarlık yeni bir ihracat potansiyeli yaratıldığını söyledi. Galiko, “Buna eksen genişlemesi demek doğru olur. Kimsenin yapmadığı ve beceremediği bir ticaret ağı ile ilişki ortamı yaratılmıştır” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!