Kültür atağı

Güncelleme Tarihi:

Kültür atağı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 13, 2000 00:00

Haberin Devamı

KÜLTÜR Bakanı İstemihan Talay, 20 yıl önce görev yaptığı Çanakkale'de korunması gereken çok değerli kültür ve tabiat varlıkları bulunduğunu söyledi. Talay, ünlü yazar Reşat Nuri Güntekin'in yıkılmaya yüz tutan evinin restore edilerek müze yapılacağını açıkladı.

TALAY, Çanakkale'nin Avrupa'nın gözünde uygarlık kaynağı olduğuna dikkat çekti, Etnografya Müzesi ile Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu binasının bir an önce tamamlanıp hizmete girmesini istedi, ‘‘Çanakkale'deki kültür atağımızı kesintisiz sürdüreceğiz’’ dedi. Bilal AKSUNGUR’un haberi 6’da

Talay, edebiyata unutulmaz eserler kazandıran Reşat Nuri Güntekin'in yaşadığı yıllarda çok sevdiği evini inceledi, restore edilmesi için talimat verdi.

KÜLTÜR Bakanı İstemihan Talay, Çanakkale'de halkın isteği üzerine Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürü Alpay Pasinli'yi cep telefonundan aradı, ünlü yazar Reşat Nuri Güntekin'in yaşadığı evin kamulaştırılarak mlüze haline getirilmesi ve 77 milyar lira ödenek çıkarılmasını istedi.

VATANDAŞLARIN isteği üzerine Sinema ve Telif Hizmetleri Genel Müdürü Özcan Çetin'i de cep telefonuyla arayan Talay, Bayramiç Belediyesi'ne sinema makinesi istedi, şunları söyledi:

Beni buraya bağlayanlar

‘‘ÇANAKKALE'ye üç yıllık bakanlığım süresince tüm sorunlarla yakından ilgileniyorum. Bozcaada 1978-79'da ilk görev yerim olması açısından önemli. Daha da önemlisi dedem ve kardeşinin Çanakkale Savaşları'nda şehit olması da beni buraya bağlayan nedenlerin başında. Geçen yıl rölyef çalışmalarının açılışını yaptığımız Çanakkale Şehitliği'nde yeni bir proje başlattık. Çatıdan su sızması nedeniyle problem yaşanmaya başlamış, Borusan Holding Başkanı Aysun Kocabıyık, onarımı üstlenerek çalışmaları başlattı. Truva'ya sahip bir kenttir Çanakkale. Truva, Avrupa'nın medeniyet kaynağı olarak gösteriliyor. Bu açıdan Truva için elimizdeki kaynakları kullanmaktan çekinmiyoruz.’’

Müze, hemen bitirilmeli

ÇANAKKALE Zafer Meydanı'ndaki yapımı süren Etnografya Müzesi ile Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu binasında da incelemeler yapan Bakan İstemihan Talay, üyelerden bilgi aldı. Bakan Talay, müzenin bir an önce tamamlanıp hizmete girmesini istediğini söyledi. Çanakkale'de böyle bir binanın etnografya müzesi olarak restore edilmesi, koruma kurulunun hizmete girmesinin bakanlığın önemli hizmetlerinden birisi olduğunu anlatan Talay, ‘‘Bu yatırımlar istihdam olanağı sağlamıyor, ancak Koruma Kurulu'nun oluşturulması tarihi dokusu zengin olan bir kentte bilimsel bir heyettir. Bölgeye büyük katkılar sağlayacağını sanıyorum’’ dedi.

Kepez Beldesi'ni de ziyaret eden Bakan Talay, belediyenin yapımına başladığı Kültür ve Gençlik Merkezi temelini attı. Bakan, 3.5 katlı ve 110 milyar lira keşif bedelli Kültür ve Gençlik Merkezi'nin öğrencilere ve gençlere çok geniş olanaklar sağlayacağını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!