Küçük Efe’nin yaşam savaşı

Güncelleme Tarihi:

Küçük Efe’nin yaşam savaşı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 2000 00:00

Haberin Devamı

MİLYONDA bir görülen amansız hastalığa yakalanan, kalbinin sağ tarafı ve bir böbreği bulunmayan 3.5 yaşındaki Efe Özen'in yaşamı pamuk ipliğine bağlı. Doktorların Türkiye'de ameliyatını riskli bulduğu minik Efe'nin yaşaması için ABD'ye gönderilmesi gerekiyor.

DOĞUŞTAN kalp kapakçığı ve bir böbreği bulunmayan Efe, 2.5 aylıkken ameliyat masası ile tanıştı. ‘‘Triküspit Atrezisi’’ hastası Efe kalp ameliyatıyla bugüne kadar yaşamayı başardı. Ancak doktorlar Efe'nin yaşaması için yeni bir ameliyatın şart olduğunu vurgularken riskin yüzde 50'ye kadar çıkması herkesin gözünü korkuttu. Aynı ameliyatın Amerika'da yapılması durumunda ise ölüm riskinin yüzde 5'e düşeceğini söyleyen minik Efe'nin annesi Petkim'de memur Binnaz Özen ancak bunun için gerekli 60 milyar lirayı temin edemediklerinden yakındı.

Doktorlar korkuyor

EFE'nin kalbinin sağ tarafında damar ve kapakçık olmadığını belirten Özen, ‘‘Efe'nin 2.5 aylıkken geçirdiği kalp ameliyatı ancak, 3.5 yaşına kadar yaşamasını sağlayabildi. Ege Üniversitesindeki doktoru bile Efe'yi ameliyat etmek istemiyor. Çünkü Efe'nin damarları 4 milimetre. Normalde 9 milimetre olması gerekiyor. Doktor bu kadar küçük damarın içinde çalışamayacağını, riski alamayacağını söyledi. Hiçbir doktor bu ameliyatı kabul etmiyor. Ancak Amerika'daki hastanenin uzmanlık alanı bu tür ameliyatlar. Orada bağlantı kurduğumuz doktorlar, daha küçük damarların içinde bile ameliyatı gerçekleştirdiklerini söyledi. Bizden acil bir cevap bekliyorlar. Çünkü Efe'nin çok az vakti kaldı’’ dedi.

Giderek kötüleşiyor

KÜÇÜK Efe'nin durumunun son zamanlarda giderek kötüleştiğini belirten anne Binnaz Özen, ‘‘Zaten çocukluğundan beri hep kucakta dolaştı. Sürekli oturarak oynar. Dudaklarında aşırı bir morarma başladı. Bu bizi kortuyor. Morarmanın ardından bayılma nöbetleri başlıyor. Bunlar Efe için çok kötü. Nefes alamıyor. Öksürmeğe başladığı zaman boğulacak gibi oluyor. 3.5 yaşında olmasına rağmen, kilosu ve boyu yaşıtlarına oranla çok düşük. Çok az konuşuyor. Hastalığının da bilincinde. Bu bizi daha çok üzüyor’’ diye konuştu.

60 milyar lazım

İZMİR'de Valiliğe ve Belediyeye müracaat ettiklerini ancak sonuç alamadıklarını söyleyen Özen, ‘‘Yardım için bir bankada hesap numarası açıldı. Ancak bir sonuç alamadık. Bornova Belediye Başkanı Cengiz Bulut EBSO ve İTO'ya mektup yazmış. Benim en büyük umudun EBSO'ydu. Ancak onlarda ‘Eğer biz böyle bir destek verirsek, arkası gelir’ diyerek yanaşmadılar. Bizim sadece 60 milyar liraya ihtiyacımız var. Gerçekten istenirse bu para toplanır. Küçük bir çocuğun yaşaması için hiç de çok değil. Efe'nin yaşaması için desteği ihtiyacımız var’’ dedi. Phillip Morris'de çalışan Efe'nin babası Abdülkerim Özen de, bir mucize beklediklerini söyledi.

Ameliyatı riskli

EGE Üniversitesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Alp Alayunt, Küçük Efe'yi riskli bulduğu için ameliyat etmek istemediğini söyledi. Efe'nin ve kendi durumunun ameliyat için uygun olmadığını belirten Alayunt, ‘‘Ben bu ameliyatı yapmak istemedim. Ancak başka bir Türk doktoru istese yapabilir. Bu ameliyat için Amerika'ya gidilmeli mi bilmiyorum. Türkiye'de yapılacak ameliyatta risk faktörünün olduğu bir gerçek. Amerika'nın bu tür ameliyatlarda başarı oranı yüksek. Çünkü sistemleri çok gelişmiş. Biz bireysel gücümüzle yarışıyoruz’’ dedi.

EFE Özen'e yardım ulaştırabileceğiniz hesap numaraları:

Türkiye İş Bankası 3400-210 22 56 Türk Lirası Hesabı, 3400-209 62 65 Dolar hesabı, 3400-209 62 51 Mark Hesabı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!