Kriz fabrika kapattırıyor

Güncelleme Tarihi:

Kriz fabrika kapattırıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2001 00:00


Esin KÖSE
Haberin Devamı

İHRACATIN lokomotif sektörü tekstil ve hazır giyim firmalarının yaşadığı kriz, giderek artıyor. Sürekli müşteri kaybeden ihracatçı firmalar, son olarak yaşanan mali krizin etkisiyle iş bırakmaya başladı.

GEÇEN hafta İzmir'de iki hazır giyim firması daha üretimini durdurdu. 600 kişi istihdam eden MBM Tekstil, en büyük müşterilerini kaybederken, 200 kişi çalıştıran An Tekstil finansman krizini aşamadı.

EGE Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Başkanı Sedar Yavaşoğlu, 1997 yılında başlayan krizinden sektörün olumsuz etkilendiğini belirterek, ‘‘Son aylarda 50'ye yakın firma kapandı’’ dedi.

BİRÇOK firmanın yeni siparişler alamadığını belirten Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Mete Uğuz da ‘‘Eldeki işler bitiyor. Şubat-Mart ayında 8-10 firma daha kapanabilir’’ dedi.

16 milyon Mark ihracat

ALSANCAK'taki tesislerinde 600 kişi istihdam eden MBM Tekstil, bayan konfeksiyon üretimine ağırlık veriyordu. Avrupa ülkeleri ve ABD'ye yılda ortalama 16 milyon marklık ihracat yapan MBM Tekstil, en büyük müşterilerinin ucuz maliyetli Moldova, Ukrayna gibi ülkelere yönelmesi nedeniyle üretimini durdurmak zorunda kaldı.

ATATÜRK Organize Sanayi Bölgesi'ndeki tesislerinde 150 kişiyi istihdam eden ve yaklaşık 4-5 bin dolarlık ihracat yapan An Tekstil'in ise girdiği finansman sıkıntısını aşamayarak çareyi kapılarını kapatmakta bulduğu belirtildi.

Destek için kredi şart

1997 sonunda başlayan krizden, tekstil ve hazır giyim sektörünün ciddi darbeler aldığını kaydeden EGSD Başkanı Serdar Yavaşoğlu, üretim maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle her geçen gün daha fazla müşteri kaybedildiğini söyledi. Bugüne kadar 50'ye yakın tekstil ve konfeksiyon firmasının kapandığını belirten Yavaşoğlu, ‘‘500'e yakın da fason üretim yapan firma kapandı. İhracat 2001'de ciddi oranda düşeceği gibi istihdam da azalıyor. Hükümetin artık uyarılarımıza kulak vermesi gerek. Çünkü kriz giderek derinleşiyor. Sektörün en azından bankalarla yaşadığı finansman krizini çözmek için uzun vadeli krediler kullandırılmalı. Hem de çok acil bir şekilde. Yoksa şehit oranı giderek artacak’’ diye konuştu.

Çıkış yolu kredide

EGE Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Uğuz ise sektörde faaliyet gösteren bir çok firmanın yeni sipariş alamadığını ve eldeki siparişlerin de tükenme noktasına geldiğini söyledi. Bunun sonucunda Şubat-Mart ayında yeni kapanmalar yaşanacağını söyleyen Uğuz, ‘‘Kriz gerçekten çok derinleşti. Önümüzdeki 2-3 ay içinde 10'a yakın fabrikanın daha kapanabileceğini söylemek mümkün. Umarım yanılırız. Ama üretim maliyetlerimizin yüksekliği nedeniyle pazar kaybediyoruz. Moldova, Ukrayna, Romanya, Bulgaristan gibi ülkelerdeki rakiplerimizin maliyetleri çok düşük. Bizim 5 mark fiyat verdiğimiz bir ürüne, Bulgristan 1.5 mark veriyor. Bu koşullarda rekabet şansımız var mı? Kapanan fabrikaların makinalarını Bulgaristan ve Ukrayna'daki rakiplerimiz alıyor. Bu utanılacak bir durum. Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz'a bir rapor ve öneri paketi sunduk. Sektörün tek kurtuluşu, uzun vadeli kredide. En azından bugünkü krizi aşmak için en azından 500 bin dolar kredi açılmalı’’ diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!