Kriz dönemine uygun makine

Güncelleme Tarihi:

Kriz dönemine uygun makine
Oluşturulma Tarihi: Kasım 14, 2009 00:00

Sanayi tipi çamaşır makinesinde su, enerji ve deterjan kullanımını yüzde 50 azaltarak dünyada bir ilki gerçekleştiren Tolkar Makine, “Tabuları yıkar” sloganıyla devrim yarattı.

Haberin Devamı

TEKSTİL ve sanayi tipi çamaşır makinesi üretiminde Türkiye’nin en önde gelen kuruluşu olan Tolkar, ‘mucize’ anlamına gelen ‘Miracle’ çamaşır makinesi ile yıkama teknolojisinde devrim yaptı. Sanayi tipi makinelerde bir kilogramlık çamaşır için kullanılan 13.5 litre su miktarını 7.5 litreye düşürmeyi başaran Tolkar, enerji tüketimini de yüzde 50 azalttı. Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu Tolkar Makine Sanayi ve Ticaret AŞ’nin Yönetim Kurulu Başkanı Cenk Karace, dünyada finansal kriz yaşandığı bir dönemde yeni makinelerini piyasaya sürdüklerini belirtti.

Devlet desteği bekliyor

Karace, “Kriz ortamında en önemli konu tasarruftur. Miracle su, enerji ve deterjandan yüzde 50 tasarruf yaparak dünyada bir ilk gerçekleştiriyor” dedi. 56 ülkeye ihracat yaptıklarını, Türkiye’de ise en büyük müşterilerinin askeriye, hastaneler, öğrenci yurtları ve turizm sektörü olduğunu belirten Karace İAOSB Dergisi’ne yaptığı açıklamada, “Yaklaşık 2 milyon dolarlık Ar-Ge bütçesiyle iki yılda Miracle’ı geliştirip, ürettik. Bu makinenin kamuda kullanılması için ihale şartnamelerinde değişiklik yapılması gerekiyor” diyerek, devlet desteği beklediklerini söyledi.

ALMANLAR İSİM BABASI

Haberin Devamı

Tolkar, 60, 225, 340 ve 500 kilogram yıkama kapasiteli olmak üzere 4 tip sanayi tipi çamaşır ve tekstil boyama makinesi üretiyor. Tolkar’ın, önce ‘Smartex’ adıyla ürettiği yeni çamaşır makinesinden ilk önce Almanlar’ın aldığı, makineyi çok beğenip “Bu bir mucize” demeleri üzerine, makinenin isminin mucize anlamına gelen Miracle olarak değiştiği bildirildi. 1969’da kurulan Tolkar’ın İzmir’de 2 üretim fabrikası, Antalya, Manavgat ve Muğla’da ise 3 çamaşır yıkama fabrikası bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!