Körfez’in çamuru limanı büyütecek

Güncelleme Tarihi:

Körfez’in çamuru limanı büyütecek
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 2011 00:00

Büyükşehir Belediyesi ile Devlet Demiryolları, Körfez temizliği ve liman için, İZBAN’dakine benzer, ortak çalışma gerçekleştirecek.

Haberin Devamı

İZMİR Büyükşehir Belediyesi, körfez temizliği ve limanın genişletilmesi için Devlet Demiryolları’yla, İZBAN’dakine benzer, ortaklık gerçekleştirecek.  “Yüzülebilir Körfez” hedefiyle Büyük Körfez Projesi’ni sürdüren belediye, ihalesine çıktığı yüksek kapasiteli tarama gemisi ile körfezi temizleyecek, çıkacak çamuru da İzmir Limanı ile Melez Çayı’nın arasında kalan kısma depolayacak. Bölgeye depolanan çamur, İzmir Limanı’nın uzantısının sağlanmasını, dolayısıyla da genişlemesinde kullanılacak. Yaklaşık 110 milyon dolarlık genişleme projesiylee de İzmir Limanı’nın alanı 600 bin metrekareden 1 milyon 100 bin metrekareye çıkacak.

Liman içindeki genişlemeyle ilgili 16 Eylül’de ihaleye çıkan TCDD, ÇED için ön yeterlilik çalışmaları yürütüyor. İhaleyi kazanan firmanın 8 aylık bir çalışma ile proje çalışması yapacağı tahmin ediliyor.

İZBAN modeli

Haberin Devamı

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Büyükşehir Belediyesi’nin körfez temizliği için gemi ihalesine çıktığını hatırlatarak, “Bunun için TCDD ile bir protokol imzaladı. Gemi, körfezde yapacağı temizlik esnasında çıkacak çamuru İzmir Limanı’nın güney kesimine toplayacak ve burada bir dolgu alan oluşturulacak. İZBAN ortaklığı gibi bir çalışma olacak” ifadesini kullandı.

Çıta yükseliyor

Körfezde su sirkülasyon kanalının açılması, dere ağızlarının temizlenmesi, limanın yaklaşma kanalının taranması ve ikinci kısım konteyner limanının yapılması için TCDD ile çalışmaların sürdüğünü dile getiren Başkan Aziz Kocaoğlu ise şu görüşleri dile getirdi:
“Alacağımız tarama gemisi ile körfezin dere ağızlarında ve belli bölümlerinde derinleştirme çalışmaları ile kuzey aksında sirkülasyon kanalı gerçekleştireceğiz. Tüm hayalimiz, balıkçıların balığını yakalayacağı, İzmirlilerin evlerinden çıkıp denize girebilecekleri bir körfeze sahip olmak. Hayata geçirdiğimiz projelerin yanına bunu da ekleyerek kentin çıtasını yükseltmek ve İzmir’i, çevre konusunda dünyanın dikkate değer kentlerinden biri haline getirmek istiyoruz.”

Tarama gemisi örnek olacak

Her yıl derelerin taşıdığı alüvyonlarla sığlaşmanın giderek arttığı İzmir Körfezi’nin kurtarılmasına çabalayan Büyükşhir Belediyesi, dere ağızlarının temizlenmesi, kuzeyde bir sirkülasyon kanalı açılması ve tabanındaki malzemenin çıkarılması amacıyla yeni ve yüksek kapasiteli tarama gemisi alıyor. Henüz kesin sonuca ulaşmayan ihaleyi kazanan firma, İZSU Genel Müdürlüğü’ne şartnamesindeki özelliklere uygun olarak gemi ve römorkörü hazırlayıp 8 ayda teslim edecek.

 

Haberin Devamı


Liman
bir an önce
özelleşmelİ


? Turan GÜLTEKİN, (DHA)

DENİZ Ticaret Odası(DTO) İzmir Şubesi Başkanı Geza Dologh, meclis toplantısında, limanın özelleştirilmesiyle ilgili, 2007 yılında yapılan ihalenin ardından yaşanan hukuki süreci hatırlattı.
Danıştay 13. Dairesi’nin 13 Ekim 2008’de ihalenin iptali davasını reddettiğini, böylelikle durdurma kararının da kalkmış olduğunu söyleyen Dologh, yaşanan hukuki sürecin ardından 2008 krizinin başlamasıyla ekonomide dengelerin değiştiğini, teklif veren iki firmanın da limanı işletmekten vazgeçtiğini dile getirdi. Dologh, “Ulaştırma Bakanı’nın talimatları ile liman kamu işletmesinde kalmakla beraber, rehabilitasyonu için hem büyük miktarda ödenek ayrıldı, hem de projeler hızla devreye sokuldu. Alsancak Limanı’nın yolcu bölümünün özelleştirilmesi maksadıyla Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nca yürütülen sürecin bir an önce tamamlanması dileklerimizin başında geliyor” dedi.

 

 

 

 


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!