Kömürün dumanı tarihe karışıyor

Güncelleme Tarihi:

Kömürün dumanı tarihe karışıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2011 00:50

ODTÜ’de master tezi ile sonuçlanan akademik çalışmadan yola çıkan Ali Nizami Özcan, kurduğu bilgi teknoloji mühendislik firması Biltem ile dünyada ilk kez dumansız kazan üretimini başardı, patentini aldı.

Haberin Devamı

HAVA kirliliğinin özellikle büyükşehirlerde insan sağlığını tehdit ettiği günümüzde, temiz ve çevreci yakıtlara yönelim artarken, elimizde yerli kaynak olan kömürün yakımında duman çıkarmayan sistem de dünyada ilk kez Türkiye’de uygulamaya girdi. Bilgi teknoloji mühendislik firması Biltem’in kurucusu Ali Nizami Özcan’ın uzun araştırmalar sonucu patentini aldığı ‘çift yakıtlı dumansız kazan’ların kullanımı giderek yayılıyor.

Tasarruf sağlıyor

Bacadan atılan dumanı cıhaz kendi içinde yaktığından dolayı çevreye bıraktığı karbonmonoksit oranının doğalgazın bile çok altında olduğunu söyleyen Biltem’in Ege Temsilciliği Egebiltem’in yöneticileri Özgen Altıkardeşler ve Birol Çalışkan, “Cıhaz bu işi yaparken birinci bölümde kömürü ısıtarak sistem içinde havagazı oluşturuyor. Önce onu yakıyor. Bu gazı kendi içinde yaktığı içinde çevreye dumanın yüzde 10’unu veriyor. Kömürde yüzde 30 kadar hidro karbon var. Bunun esas ana maddesi metan gazı. Bu LPG’nin de hammaddesi. Kazan, metan gazını da yakarak artı bir enerji oluşturuyor. Dolayısıyla piyasadaki kazanlardan yüzde 20 ile yüzde 40 arası tasarruf sağlıyor” dedi.

Haberin Devamı

Eski teknolojilerin bu gazı yakamadığını kaydeden Çalışkan, sözkonusu teknolojinin esin kaynağının fanus takıldığında gazın kesildiği idare lambaları olduğunu belirterek, “Yerli kaynak kömür elimizde. Doğalgaz bile buna dönüşebiliyor” dedi.


DAİRE BAŞI 400 TL

Ege Linyitleri lojmanlarından İzmir Olimpiyat Köyü’nde 106 daireye, Ankara Parlamenterler Sitesi’ne kadar çeşitli yerlerde kullanılan kazanlarla bacaların dumansız, yakıt tasarrufunun ise minimum yüzde 30 olduğunu söyleyen Altıkardeşler ise, “Sistem daire başına 400 liraya  maloluyor. Daire sayısı yükseldikçe rakam azalıyor” diye konuştu.

NASIL BAŞLADI

 ODTÜ’de master tezi ile sonuçlanan akademik bir çalışmadan yola çıkarak, 15 yıl bilimsel ve teknolojik AR-GE çalışması sonucunda, ISO kalite belgeli Biltem – Bilgi Teknoloji Mühendislik firması, 10 milyon kcal/h kapasiteye kadar sıcak su, kızgın su ve buhar kazanı olarak üretimini yaptığı yeni teknolojik, TSE belgeli “Çift yakıtlı dumansız kazan” ve “Mevcut sıcak su, kızgın su, kızgın yağ ve buhar kazanları için geliştirilmiş yüksek verimli dumansız kömür yakıcısı”nı üretti. Böylelikle enerji israfı ve hava kirliliği sorununun çözülüp, kömür yakmada dumanın tarihe karıştığı vurgulandı.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!