Komşu’dan vize atağı

Güncelleme Tarihi:

Komşu’dan vize atağı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 2012 00:00

Yunanistan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nikitiadis, Atina’da görüştüğü İzmir Ticaret Odası Başkanı Demirtaş’a, Türk vatandaşlarına mavi pasaporta vize uygulanmaması konusunda AB nezdinde çalıştığını söyledi.

Haberin Devamı

İZMİR Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ve Meclis Üyesi Metin Akdurak, iki günlük Yunanistan gezisi kapsamında Sakız Adası’nın ardından başkent Atina’da Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Yorgos Nikitiadis’le bir araya geldi.

Demirtaş’la geçtiğimiz aylarda İstanbul’da düzenlenen kruvaziyer kongresinde görüştüğünü ve bu ziyareti heyecanla beklediğini söyleyen Nikitiadis, “Marttan itibaren Antalya ve Bodrum’a vize merkezi açılacak. Çok sağlam bir köprünün temelleri atılmış olacak. Türkiye’den Yunanistan’a geçmek isteyen Türk vatandaşı ve turistlere kolaylık sağlanacak. Kuşadası ve Muğla’da da açma düşüncemiz var. Bize bu konuda Türk işadamları baskı yapıyor. Halklarımızın tek isteği birlikte olmak” dedi.

İzmir’deki Yunanistan Başkonsolosu’yla da görüştüğünü ve vize konusunda ihtiyaç duyması halinde personel göndereceğini belirten Yorgos Nikitiadis, Türk vatandaşlarına mavi pasaporta vize uygulanmaması ve kısa süreli Yunanistan ziyaretleri konusunda da AB nezdinde çalıştığını kaydetti. Nikitiadis, “Schengen’le çok uğraştım. Önümüzdeki salı günü de Brüksel’de bu konuyu görüşeceğiz. Her Avrupa ülkesi Schengen’i farklı yorumluyor ama biz bu konuda çok uğraşıyoruz, çünkü bizim turizme daha çok ihtiyacımız var” diye konuştu.

Haberin Devamı

Yorgos Nikitiadis ayrıca tüm Yunan konsoloslarıyla da vize konusunda daha kolaylaştırıcı ve standart olmaları konusunda görüştüklerini bildirdi.

Tek tur iki ülke

Krizlerin yeni fırsatlar doğurduğunu ifade eden Ekrem Demirtaş da iki ülke arasında 1992’de 200 milyon dolar olan ticaretin 4 milyar dolara ulaştığını dile getirerek, “Ama potansiyelimiz 10 milyar dolar. Bu potansiyele ulaşmak için öncelikle beyinlerdeki bariyerler kalkmalı, 20 yıldır bunun için uğraşıyorum. Ticareti artırmak için de turizme ihtiyacımız var, çünkü turizm ticareti de ateşleyecektir. Turizmi ve ticareti geliştirmek için öncelikle vize engelini kaldırmalıyız” dedi.
Demirtaş, Yunanistan’daki seçimin ardından 10. Ege Kıyıları ve Yunanistan Ege Adaları Ekonomi Zirvesi’ni mayıs-haziranda İzmir’de hemen düzenlemek istediklerini de söyledi. Nikitiadis de zirve için çalışmalara hemen başlayabileceklerini ve her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirtti.

Fanatizmi bırakalım

Haberin Devamı

Ekrem Demirtaş, Atina Ticaret Odası Başkanı Konstantinos Mihalos’la yaptığı görüşmede ise Yunanistan’daki en büyük oda olan Atina Ticaret Odası’yla ilişkilerini güçlendirmek istediklerini kaydetti. Mihalos ise iki ülke arasında zaman zaman yaşanan sorunlara rağmen Türk işadamlarıyla her zaman iyi ilişkileri olduğunu ifade etti. İki ülke arasındaki ilişkileri ve ticareti geliştirmek için son derece istekli olduklarını bildiren Mihalos, “Fanatizmi bırakalım, ekonomik işbirliğine odaklanalım” diye konuştu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!