Komşu bizi çağırıyor

Güncelleme Tarihi:

Komşu bizi çağırıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2011 00:00

Ekonomik kriz yüzünden sıkıntılı günler yaşayan Yunan adalarında Türkiye, özellikle Ege umut oldu. Son olarak Sakız esnafı, Hürriyet Ege’ye ilan vererek, adeta, “Bize gelin” çağrısı yaptı.

Haberin Devamı

EKONOMİK kriz yüzünden zor günler geçiren Yunanistan ve adalardaki çözüm arayışları sürerken, esnafın, işletmecilerin gözü Türk kıyılarından gelecek turistlere döndü. Son olarak Hürriyet EGE’ye ilan veren Sakız esnafı, Türkler’i adaya çağırıyor. Adadaki işletmeler, ilanlannlarda Çeşme’den yapılan ve yaklaşık 30 dakika süren günlük seferlerle Sakız’ı tanımaya bekliyor.

İlan verenler arasında mücevherden otele, tur şirketlerinden hediyelik eşya mağazalarına, optikten pastaneye, kozmetikten kuaföre, restorandan kafeye, giyimden taksiye ve araç kiralamaya kadar birçok farklı sektör temsilcisi bulunuyor.

Yunanistan, yeşil pasaporta Schengen vizesi muafiyeti getirmesiyle Ege’nin iki yakası arasında hareketin artmasının ardındann günü birlik ziyaretlerdeki vize sorununa çözüm bekleniyor. Sektör temsilcileri, bu sezon Çeşme ile Sakız arasındaki yolcunun yüzde 100 artacağına dikkat çekerken vize sorununun çözülmesinin ilişkileri daha da geliştireceğini savunuyor.

Limanda karşılıyorlar

Haberin Devamı

Çeşme ile Sakız arasında seferler düzenleyen Ege Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Metin Akdurak, geçmiş yıllarda Yunanların Türkiye’ye daha çok geldiğine dikkat çekti. Bugün tam tersinin yaşandığını urgulayan Akdurak, “Eskiden Sakız’a gemi ile gidildiğinde kimse Türklerle alakadar olmazdı. Şimdi ise durum değişti. Adaya turist çekebilmek için gazetelere ilan veriyorlar. Adaya gittiğinizde araç kiralamadan, restorana kadar liman çıkışında 10’larca kişi ellerinde tabelalarla bekliyor” diye konuştu.

Pasaport sorunu çözülsün

Yeşil pasaport sonrasında Sakız ile Çeşme arasındaki yolcu sayısında önemli artış yaşandığını vurgulayan Akdurak, şunları söyledi:
“Yeşil pasaport ile önemli bir hareketlilik yaşandı bu sezon. Yıl sonunda her iki taraftan da gelen-giden yolcu sayısında yüzde 100’e varan artışlar yaşanacağını düşünüyorum. Eğer, günü birlik seyahatlerdeki vize sorunu çözülürse bu hareketlilik daha da artacaktır. Şu anda bizim günü birlik fiyatlarımız 7-8 euro arasında değişiyor. Ama günü birlik bir seyahat için de insanlar kalkıp 50-60 euro gibi rakamlar vermez. Onun için bu sorunun bir an önce çözülmesi şart.”

Politika değil ekonomi

Haberin Devamı

Atina, Midilli, Sakız, Rodos, ve Samos’a turlar düzenleyen Ekselans Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Tözge ise iki komşu ülkenin politik çekişmeleri bir kenara bırakıp karşılıklı anlayış içerisinde ekonomik ilişkilerin geliştirildiği bir ortam yaşadığını dile getirdi. Türkiye’den Yunanistan’a yoğun bir ilginin olduğunu dile getiren Tözge, “Şu an daha çok Türkler oraya gidiyor. Ancak, 42 ve 72 saatlik ziyaretlerde vize sorununun çözülmesi halinde bu hareketlilik daha da yoğun olacaktır. Geçtiğimiz Ramazan Bayramı’nda 8-10 bin kişi Midilli’ye gitti. Aynı şeklide 7 bin civarında da turist Sakız’ı ziyaret etti. Bu bayramda da benzer hareketlilikler olacaktır” dedi.

Pazar alışverişi Ayvalık’tan

Haberin Devamı

Erdoğan Tözge, Yunanların ekonomik durumunun iyileşmesi halinde Türkiye’nin Ege’deki kıyı beldelerine daha çok turist geleceğine dikkat çekerek, “Şu anda komşu sıkıntılı. Tabii buna rağmen onlar da, günü birlik turlarla bugün Ege’ye geliyorlar. Ayvalık’ta pazarlarını yapıp, geri dönüyorlar” diye konuştu.

İzmir ilanları engellendi

Metin Akdurak, İzmir’deki kurumlarından Sakız’daki gazetelere ilan vermek istediğini, ancak buna izin verilmediğine dikkat çekti. Akdurak, “İzmirli kurumlar olarak aynı girişimde biz de bulunduk. İzmir’i tanıtıcı, rehber niteliğinde ilanlar vermek istedik. Ancak Sakız Ticaret Odası, buna engel oldu. Oradaki gazetelerde ilanlarımızın çıkmasını istemedi. Bu anlamda orada daha kapalı bir yapı var. Onu aşamadık” diye konuştu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!