Kokoreç yasağı

Güncelleme Tarihi:

Kokoreç yasağı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 2000 00:00

Haberin Devamı

Aydın İl Hıfzıssıhha Kurulu, kokoreçin satışını yasaklarken, turistik yörelerde bulunan gözleme, bazlama, börek satıcılarının da sıkı denetimine karar verdi

AB'ye uyum sürecinde ülke genelinde yasaklanması öngörülen kokoreç, Aydın'da tartışma yarattı. Aydın İl Hıfzıssıhha Kurulu, bağırsağın sadece tıbbi malzeme üretilen bir organ olduğunu, kokoreçin dünya literatüründe gıda maddesi olarak kabul edilmediğini belirtip yasaklanmasına karar verdi.

Rahatsızlık yaratıyor

KARARDA ayrıca, gıda kodeksi dahi bulunmayan kokoreçin, paraziter ve bakteriyel hastalıklara kaynak teşkil ettiği, açıkta satılması nedeniyle duman ve kokusuyla vatandaşlarda rahatsızlık yarattığı ifade edildi. Kurul toplantısında gözleme, bazlama ve börek de ele alındı.

Kaymakamlara talimat

ÖZELLİKLE Kuşadası, Söke, Davutlar, Didim ve Ağaçlı Köyü yolları üzerinde açıkta ve gayri sıhhi şartlarda hazırlanıp satılan bu yiyeceklerin sıkı şekilde denetlenmesi istendi. Kurul kararı valilik tarafından 16 ilçe kaymakamlığına genelgeyle duyuruldu.

Uymayanlara ceza var

KOKOREÇ yasağına uymayanların uyarılacağı, tekrarında 23 milyon lira para cezasına çarptırılacağı, üçüncüsünde savcılığa suçduyurusunda bulunulup tezgah ve seyyar arabasına el konulacağı belirtildi. Karar, kokoreç satıcıları arasında tepkiyle karşılandı.

Besleyici değil

AYDIN Valisi Muharrem Göktayoğlu'nun kaymakamlıklara gönderdiği genelgede kokoreç denetimlerinin Sağlık Müdürlüğü ve belediye işbirliğiyle sürdürülmesi istendi. Aydın Belediyesi Sağlık İşleri'nden Sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı Tuncay Sezer, ‘‘Gıda yönünden hiçbir besleyici yönü bulunmayan kokoreç kültür seviyesi düşük insanların geçim kaynağı haline gelmiş. Alınan karardan mağdur olanlar çıkacaktır. Ama bu bir sağlık sorunu. Yemek isteyen varsa evinde pişirebilir. Biz demetimlerimizi sürdüreceğiz’’ dedi.

Satıcılar tepkili

KOKOREÇ satıcıları ise yasağa tepki gösterdi. Kararı anlamsız bulduklarını belirten kokoreççiler, Lokantacılar Derneği'ne başvurarak Vali Muharrem Göktayoğlu ile görüşeceklerini ve tepkilerini dile getireceklerini belirtti. Satıcılardan Zülküf Kaymaz, ‘‘Birçok kişinin geçim kaynağı. Bunun için büyük yatırım yaptık. Dükkan kiraladık. Ailemizi geçindiriyoruz. Avrupa Birliği'ne girmek için bütün şartlar düzeldi de sadece kokoreç mi kaldı’’ diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!