Kocaoğlu AKP İzmir başkanına yüklendi

Güncelleme Tarihi:

Kocaoğlu AKP İzmir başkanına yüklendi
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2010 00:00

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, bir yılda yaptığı çalışmalarını anlattı, uyguladığı projeleri ve yeni hedeflerini açıkladı, AKP İl Başkanı Ömür Kabak’ı, kentin aleyhine çalışmakla suçladı.

Haberin Devamı

İZMİR Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 29 Mart 2009 seçimlerinden sonra geçen 1 yıllık icraatlarını, proje ve hedeflerini açıkladı. Hükümet’ten İzmir’in 1 yılda verdiği 18 milyar TL’yi iki sene kente kalkınma teşviği olarak vermesini talep eden Kocaoğlu, AKP İl Başkanı Ömür Kabak’ı da Büyükşehir Belediyesi’ni eleştirmek isterken İzmir’in altını oymakla suçladı.
Aziz Kocaoğlu, icraat toplantısını Aliağa-Menderes Raylı Sistem Projesi kapsamında yapılan Karşıyaka Nergis İstasyonu’nda gerçekleştirdi. Tünel içinde rayların üzerine kurulan platformda gerçekleşen toplantı basın mensuplarının karşısına üst düzey bürokratlarıyla birlikte çıkan Kocaoğlu,’nu CHP İzmir İl Başkanı Ekrem Bulgun ve evsahibi Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak yalnız bırakmadı.
İptalde 4.5 ay kaybettik
Kocaoğlu, 2009 yılında sadece raylı sistem projeleri, İZSU, çevre yatırımları ve kamulaştırmalar için 397 milyon 730 bin TL harcandığını söyledi. Bunun 129 milyon TL’sinin raylı sistemler için kullandığığını belirtti. Kocaoğlu Üçyol-Üçkuyular hattı inşaat ihalesinin Kamu İhale Kurumu (KİK) tarafından iptali, Ankara 7. İdare Mahkemesi’ne açtıkları davayla bunun yürütmesini durdurmaları sürecinde 4.5 ay kaybettiklerini söyledi. Buna karşın daha önce tahahhüt ettiği gibi yıl sonunda ilk etap ihaleyi bitirmeyi hedeflediklerini belirten Kocaoğlu, ikinci etabı ise Haziran 2011’de tamamlayacaklarını söyledi. Aliağa-Menderes Raylı Sistem Projesi’nde Nisan ayında güney hattında, Temmuz ayında ise kuzey hattında deneme seferlerinin başlayacağını açıkladı.
 Yapamıyorlarsa yapalım
 Kocaoğlu, Alaybey-Mavişehir, Üçkuyular-Halkapınar ve Şirinyer-Tınaztepe kampüsü arasında tramvay hattı yapacaklarını, projeleri TCDD’yle işbirliğiyle hayata geçirmek için görüşmelerde bulunacaklarını söyledi. Kocaoğlu, Ulaştırma Bakanlığı’nın Ankara’da metro projelerini üstlenmesi konusunda ise “Başladığımız işlerden sonraki projeleri Ulaştırma Bakanlığı yaparsa seviniriz. Buraya ayırdığımız kaynaklarla başka hizmetler yaparız. Ancak, İzmir’deki söylemde ‘Yapamıyorlarsa yapalım’ var. Yapamadığmıız bir şey yok” dedi.
Kocaoğlu, İZSU’nun Çiğli Arıtma Tesisi’nden çıkan günlük 800 ton çamuru 6 kat azaltacak ve yüzde 90 oranında kurutup, tarım alanında toprak olarak veya kömür işleviyle kullanılmasını sağlayacak tesis için hazırlıkların tamamlandığını açıkladı.

Kabak kentin altını oyuyor

Haberin Devamı

Aziz Kocaoğlu, konuşmasının son bölümünü AKP İzmir İl Başkanı Ömür Kabak’a ayırdı. Kocaoğlu, bugüne kadar Hükümet ve Bakanlıkların İzmir’de yaptığı, yapmadığı projelerle ilgili olumsuz bir tavır takınmadığını, dedikodu gibi yaklaşımlarda bulunmadığını belirterek şunları söyledi:
“Mümkün mertebe ağzımızı açmadık. Ender de olsa bıçak kemiğe dayanınca konuştuk. AKP İl Başkanı Ömür Kabak Kültür ve Turizm Bakanı’nın Seferihisar’da yavaş şehri duyduğu, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin duymadığı açıklaması yaptı. Efendim yavaş şehir olmanın şartları var. Sadece 250 bin TL vermekle bitmiyor. ”
 ALİAĞA-MENDERES
AKP İl Başkanı Kabak’ın, Nergis İstasyonu’nda 1 yıllık icraat toplantısı yapılmasını da TCDD’yle ortak proje olmasından dolayı eleştirdiğini belirten Kocaoğlu, TCDD’nin burada harcadığı parayı AKP Hükümetleri’nden önce TCDD’nin başlattığı çift hat çalışması kapsamında yaptığını söyledi. Kocaoğlu, “Sayın Kabak burada basın toplatısın yapmamazı uygun görmemiş. Olabilir. Ancak, Büyükşehir Belediyesi bu proje için toplam 539 milyon TL harcadı” dedi.
GÖZDEN GEÇİRİLSİN
Kocaoğlu, Kabak’ın açıklamalarıyla ilgili sert konuşarak şunları söyledi:
“Bir İl Başkanı niye bunu yapar. Siyaset yapıyorsa bu siyaset değil. Polemik yaratmak istiyorsa benim polemik yaratma tarzım yok. Eğer bunu sözleriyle beni TCDD veya Ulaştırma Bakanlığı ile çelişkiye düşürmek istiyorsa ben düşmem. Sayın Bakan ve Genel Müdürün de düşeceğine inanmıyorum. Altı yıldır birlikte çalışıyoruz. Sayın Kabak KİK’i yargı kararından önce koruduğu gibi, yargıdan sonra bir daha metro konusunda konuşmayacağım demişti. Bu kez eğer projeyi engellemek, Bakanlık, TCDD ile aramızı açmak istiyorsa o zaman İzmir İl Başkanlığı konusunun İzmirliler tarafından veya ilgili Siyasi Parti tarafından gözden geçirilmesi gerekir. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne vuracağım diye İzmir’e vurulmaz. İzmir’in altı oyulmaz. Belli mevki, koltuklar belli özverileri gerektirir. Ben de İzmir’in yararı menfaati için konuşmamam gereken pekçok konuyu konuşmuyorum. Konuşmayacağım da! Benim görevim bu kentte bir proje fazla gerçekleştirmek. Tartışma, gerilim yaratmak değildir. Bazen pısırıklıkla suçlanabiliriz. Kendimiz tek başımıza kaldığımızda da pısırık davrandığımızı düşünebiliriz. Ama sabah kalktımızda bu kentin yararı neyse onu yaparız.”

BORÇ VERİN

Haberin Devamı

Aziz Kocaoğlu, İzmir’in 2008 yılında Merkezi Hükümet’e vergi olarak 18 milyar TL para ödemesine karşın, memur maaşları dahil 5 milyar TL aldığını sölyedi. Bunun verginin üçbuçukta biri olduğuna dikkat çeken Kocaoğlu, kentin kalkınması turizm ve hizmet sektöründe öne çıkması, sorunlarını çözmesi için Merkezi Hükümet’e öneride bulundu. Kocaoğlu,“İzmir’in verdiği parayı 2 yıl İzmir’e verse kentin problemi kalmaz. Teşviklerle kent merkezi tanınmaz hale gelir” dedi.
 2 yıl yeter
Antalya’nın turizm bölgesine dönüşmesine bu kente arazi ve yatırımda yüzde 100 ‘e varan teşviklerin etken olduğunu belirten Kocaoğulu, “Fuat Keyman’ın dediği gibi bu kent mazereti olmayan kenttir. Sadece sırtına vurulması, teşvik edilmesiyle, Merkezi Hükümet’in iki sene kentin ödediği vergiyi ödünç vermesiyle kalkınır. Akabinde fazlasıyla Hükümet’e bu para geri gider” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!