Klima alırken ve kullanırken bunlara dikkat

Güncelleme Tarihi:

Klima alırken ve kullanırken bunlara dikkat
Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 2012 12:07

TMMOB Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, klima satın alınırken ve kullanılırken şu noktalara dikkat edilmesini öneriyor.

Haberin Devamı

Hava sıcaklıklarının hızla artması ile birlikte klima kullanımında bir artış görülmekte satın alma işlemlerinin birçoğu cihazların teknik özelliklerine dair yeterince bilgi sahibi olunmadan gerçekleşmektedir. Oysa klima seçerken, satın alırken ve kullanırken dikkat edeceğimiz bazı temel konular size birçok avantaj sağlayacaktır.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, klima satın alınırken ve kullanılırken şu noktalara dikkat edilmesini öneriyor:
Klima seçilerken, klimanın takılacağı mekânın özellikleri, hacmi, güneşten etkilenme ve yalıtım durumu göz önüne alınmalıdır. Eğer klimayı sadece yaz aylarında soğutma amaçlı kullanmak istiyorsanız o halde mümkün olduğu kadar en az güneş gören yeri seçin.

Klima, kullanılacak mekanın kapasitesine göre seçilmelidir. Özellikle ihtiyaçtan büyük kapasiteli cihazlar enerji israfına neden olabilmektedir.

Haberin Devamı

Enerji verimliliği yüksek “A Tipi” cihazların tercih edilmesi ilk yatırım maliyeti yüksek olsa da enerji tasarrufu yaparak uzun vadede tüketici lehine sürekli kazanç sağlayacaktır.

Kış için konfor sıcaklığını 20-22 °C olarak, yaz için ise dış hava sıcaklığından 10 °C daha düşük sıcaklık değerine ayarlamak yeterli olacaktır. Klima cihazlarının sıcaklık iç ünite ayarları, insan sağlığı ve konfor açısından 24 °C’nin altına düşürülmemelidir.
 
Split klima satın alırken dikkat edilecek en önemli husus COP ve EER diye tabir edilen enerji performans değerleridir. Cihaz satın alırken bu değerlerin 3.0 ve yukarı olması cihazın enerji performansı açısından önemlidir.

Cihazı konfor sıcaklığına ayarlayarak kendi kontrol sistemi ile ortam havasını istenen sıcaklık değerine getirmesini beklemek en doğru yöntemdir. Bir an önce ortamı soğutmak veya ısıtmak amacıyla en düşük ya da en yüksek sıcaklık değerine ayarlamak, sağlık açısından risk taşıdığı gibi enerji israfına da neden olmaktadır.

Cihazın dış ve iç ünitesinin sürekli temiz ve bakımlı olması cihaz kapasitesinden her zaman tam olarak faydalanmanızı sağlar. Bunun için özellikle iç ünitenin, hava filtresinin ve dış ünitenin serpantinleri sık sık temizlenmeli, mümkünse yıkanmalıdır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!