Kenesavar kumaşı İzmirliler keşfetti

Güncelleme Tarihi:

Kenesavar kumaşı İzmirliler keşfetti
Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 2008 00:00

Kene ısırığının yol açtığı Kırım Kongo Kanamalı Ateşi ülke genelinde kabusumuz olurken, İzmirli Ekoten Tekstil başta kene olmak üzere her türlü haşereyi yaklaştırmayan kumaş üretti.

Nesrin COŞKUN, İZMİR (DHA)
KENE ısırığı vakası ve ölümlerin artmasıyla Türkiye’ye has bir hastalık olma yolunda ilerleyen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) korku yaratıp insanlarını doğadan uzaklaştırırken, yaşanan endişe İzmirli Ekoten Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin Ar-Ge Laboratuvarları’na esin kaynağı oldu. Firma, başta sivrisinek ve kene olmak üzere her türlü eklembacaklı bit, pire gibi haşareyi yaklaştırmayan kumaş üretti.

2.5 yıl önce başladık

Dünyanın pekçok ünlü firmasına kumaş ve konfeksiyon üreten, JKEY markasını yaratan Sun Tekstil’in bulunduğu grupta yer alan Ekoten’in Teknik Kumaş Müdürü Tekstil Mühendisi Gökhan Göreli, "Sinekkovar kumaş üretimi için ilk çalışmayı 2.5 yıl kadar önce yaptık. Ancak elde ettiğimiz kumaşın bazı dezavantajları vardı. Çok hijyenik değildi. Zararlı maddeler içeriyordu. Sadece çadır, cibinlik gibi malzemeler için kullanılabilirdi. 5 yıkamaya kadar garantisi vardı. Ekoteks belgesine uyumlu değildi. Bıraktık. Bu yıl bir müşterimiz bir fuar için bizden orjinal bir üretim istedi. Bu kene ısırma vakalarının, ölümlerin artması üzerine sivrisinek, kene kovucu kumaş üretebileceğimiz, bununla ilgili önceden yapılmış çalışmalarımız olduğunu anlattık, kabul gördü. Araştırma yaptık." dedi.

Avrupa’da çalışma

Gökhan Göreli, "Almanya, Belçika, İngiltere’deki çalışmaları araştırdık. Farklı bir kimyasal bulduk, Ekoteks belgesine aykırı olmayan yani cilde temasında zararı olmayan, 50 yıkamaya kadar çıkabilen ürünler elde edebiliyor. 4-5 tanesinin arasından bir ingiliz firmasını tercih ettik ve onlardan kimyasal aldık. Ve kumaş üretimine geçtik" diye konuştu.

Testten geçirildi

İlk ürün örneğini gönderdikleri uluslara-rası laboratuvarda ürünün insan sağlığına zararlı madde içermediğinin saptandığını söyleyen Göreli, "Bunun üzerine İsviçre’de bir laboratuvara sivrisinek, keneye karşı uygun mu diye gönderdik. Yüzde 87 başarı oranıyla, en üst seviyede çıktı. Çok üst düzey koruma sağladığı raporu alındı. İnsan burnunun algılamadığı koku sayesinde bu haşereler bu kumaşa yaklaşamıyor. Koku haşereleri öldürmüyor, sinir sistemlerinde harabiyet yapıp uzaklaştırıyor. Her tür ke-neye karşı uzaklaştırıcı etkisi olduğu saptanmasına karşın biz özel olarak KKKA hastalığına yol açan keneler üzerinde de ayrıca denenmesini istedik. Test sonuçlarını bekliyoruz" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!