Kedi ve köpeğe genelev yasak

Güncelleme Tarihi:

Kedi ve köpeğe genelev yasak
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2000 00:00

Haberin Devamı

İzmir genelevinde evcil hayvanların beslenmesinin yasaklanması, ‘‘Onlar bizim gerçek dostumuz'' diyen hayat kadınlarını isyan ettirdi.

İZMİR Zührevi Hastalıklar ve Fuhuşla Mücadele Komisyonu geçtiğimiz yıl Temmuz ayında ilginç bir karara oybirliği ile imza attı. Komisyon, genelevde kedi ve köpek beslenmesini yasakladı.

Evler kapatılacak

KARARA hayat kadınları büyük tepki gösterdi. Bugüne kadar karar çok sıkı uygulanmadı, ancak geçtiğimiz günlerde emniyet görevlileri karara uymayanların çalıştığı evlerin kapatılacağını duyurusu yaptı.

Yasağa isyan var

‘‘KADER mahkumuyuz, hayatta gerçek dostumuz yok'' diyen ve besledikleri evcil hayvanlarda sevgi arayan hayat kadınları yasağa kazan kaldırdı. Bazı hayat kadınları ise evlerine gizlice kedi ve köpekleri almaya devam etti.

İmzalı dayanışma

BUNUNLA yetinmeyen hayat kadınları yasağın kaldırılması için topladıkları imzaları hayvansever dernekleri ve İl Sağlık Müdürlüğü'ne gönderdi. Sorun çözülmezse önümüzdeki günlerde konu Vali Kemal Nehrozoğlu'na götürülecek.

Gündemdeki öykü

GENELEVDEKİ yasakla ilgili kulaktan kulağa anlatılan bir hikaye var. Rivayet o ki; bir emniyet görevlisi genelevi görevi gereği değil, özel işi için ziyaret eder. Üst kattaki odaya çıkılır. ‘‘Görüşmenin'' en heyecanlı anında, hırıltıyla çığlık arasında sesler çıkmaya başlar. Hayat kadınının odada bulunan köpeği, sahibine saldırı olduğunu düşünerek koruma içgüdüsüyle hareket eder ve polisin nazik yerine bir diş atar. Bu olayın ardından da geneleve köpek yasağı gündeme gelir. Fıkra mı, gerçek mi siz karar verin.

Hayat kadınlarından tepki

(G.K.): ‘‘Hepimiz ailemizden ayrıyız. Köpeklerimizle kendimizi avutuyoruz. Bozulan psikolojimizi onların dostluğu ile düzeltiyoruz. Yasak nedeniyle köpeklerimizi dışarıda bakıcılara verdi. Şimdi geri gelmesi için imza toplayıp yetkililere gönderdik. Biraz sağduyu bekliyoruz.''

(T.T.): Ben ev sahibiyim. Çalışanlardan yatılı kalanlar var. Mesaiden sonra dertlerini kedi ve köpekleriyle paylaşıp mutlu olmaya çalışıyorlar. İnsanlar bizlere sıcaklık göstermiyor. Tek sevgiyi hayvanlarda buluyoruz. Köpeklerimizi geri istiyoruz. ''

(B.O.): Ağustos ayından sonra bize kararı tebliğ ettiler. Eğer yasağa uymazsak evlerimizi kapatacaklarını söylediler. Komisyon kararında, köpeklerin ilişki odalarına sokulduğu iddia ediliyor. Bu doğru değil. Onlar bizim evladımız gibi. Yasağın kalkması için hayvansever derneklerinden destek istiyoruz.''

Vali’ye gidilecek

ÇAĞDAŞ Hayvan Dostları Derneği Başkanı Dr. Ferhat Soykan hayvan besleme yasağının yanlış olduğu söyledi. Soykan, ‘‘Sevgi yasaklanamaz. Toplumda dışlanan bir kesim gözüyle bakılan bu insanlara mutluluk verme pahasına bu yasak kalkmalı. Bu insanlara çok özel anlayış gösterilmelidir. Biz yasağın kalkması için gerekli mercilere baş vurduk. Sorun çözülmezse sorunlara son derece duyarlı Valimizden bu yasağın kalkması için yardım isteyeceğiz. Köpek sahibine bağlı bir hayvandır ondan ayrı yapamaz. Sevgiden hiç kimse mahrum edilemez. Üstelik bu hayvanların parazit ve kuduz aşıları yapılıyor, özenle bakılıyor'' dedi.

Psikolog görüşü

PSİKOLOG Hüsnü Uçar, kararı çağdışı olarak niteledi. Uçar, uygulamanın ilkelliği yanısıra insan hakları açısından da ayıp olduğunu savunurken, ‘‘Apartman katında hayvan besleyene devlet nasıl müdahale edemezse bu insanlara da müdahale edemez. Bu insanların köpeklerle kedilerle iletişim kurmasının pozitif yararları var. Kedi köpek sevenlerin insanlarla iletişim kurması kolay olur. Bir de bu işin ruhsal durumu ve psikolojik baskısı var. Sen öğretmene doktora köpek besleme izni vereceksin ama genelevde çalışana yasak koyacaksın. Böyle bir düşünce olamaz'' şeklinde konuştu.

Karar komisyondan oybirliğiyle geçti

ZÜHREVİ Hastalıklar ve Fuhuşla Mücadele Komisyonu, İl Sağlık Müdürlüğü, Emniyet Müdürlüğü, Belediye ve ilgili vali yardımcısından oluşuyor. Komisyonun bu konuda aldığı kararda aynen şu ifadeler yer alıyor:

İşte karar metni

‘‘KOMİSYONUMUZ tarafından İzmir’deki genelevde yapılan demetimlerde evcil hayvanların, kedi, köpek beslendiği ve bu hayvanların cinsel birleşme odalarına girdiği, salondaki koltuk ve sandalye üzerinde yattıkları ve geneleve gelen insanları rahatsız edip tepkilere yol açtığı gözlemlenmiş olup bahse konu evcil hayvanların insan sağlığına zararlı olabileceği düşünüldüğünden bundan böyle geneleve sınırları içinde evcil hayvanların (kedi, köpek) beslenmemesi hususunda komisyonumuz oybirliği ile karar almıştır.''

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!