Keçinin gözü koyunun yerinde

Güncelleme Tarihi:

Keçinin gözü koyunun yerinde
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2011 02:15

Zarar verdiği gerekçesiyle dört yıl önce ormandan kovulan keçiler gözde yatırım araçları arasına girdi. Keçi yetiştiriciliğine soyunan isimler arasında ünlü işadamları da var.

Haberin Devamı

İZMİR, kapalı sistem keçi yetiştiriciliğinde merkez olma yolunda hızla ilerliyor. Keçi yetiştiriciliğine ilgi giderek artarken, ekonomi dünyasının ünlü isimleri bölgede yatırım olanaklarını araştırıyor. Bunların başında İş Bankası eski Genel Müdürü Ersin Özince geliyor. Ayrıca Halk Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Nurzahit Keskin ve Vestel CEO’su Ömer Yüngül yatırım konusunda araştırma yapan isimler arasında yer alıyor.
Süt verimi yerli keçi türlerine kıyasla yüksek olan ve yatırımcı tarafından saanen ırkının tercih edildiğini söyleyen İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Özer Türer, keçi yatırımının büyükbaş hayvancılığa göre 4-5 kat daha karlı olduğunu belirterek, “Bu nedenle sektöre yoğun ilgi var. Keçi sütünün faydasının anlaşılmasıyla birlikte sektör büyümeye başladı. Şu anda bizim işletmenin dışında Baltalı var. Ayrıca Rahmi Çınar, TÜDEM Dershaneleri’nin sahibi İsa Aykanat, Dülger İnşaat, Alfemo, Mustafa Çetmen, Pelin Omuroğlu Balcıoğlu gibi isim ve kurumların yatırımları bulunuyor” dedi.

Pazarlama sorunu yok

Haberin Devamı

Yatırımlarında çoğunun Seferihisar’da olma nedeninin üretilen sütün pazarlamasında sorun yaşanmamasından kaynaklandığını aktaran Türer, ilçede faaliyet gösteren 5 tane mandıranın bulunduğunu, bunların da keçi sütünü işlediğini dile getirdi.

GEÇ BAŞLADIK
Keçi yatırımında ıslah çalışmalarına Almanya’nın 113 yıl önce başladığını, Fransa’da bulunan 1,5 milyon keçinin 1 milyon 300 bininin ıslah edildiğini söyleyen Türer, “Bizde ise henüz ciddi bir çalışma yok. Şu anda yerli ırklarımız ortalama yıllık 100 litre süt veriyor. Kendi çiftliğimde 7 yıldır ıslah çalışmaları yürütüyorum. Yüzde 100 saanen tekelerle yerli ırkı melezledik. Islah sonucunda 100 litrede 700’e çıktık. Bu yakında 900 litreye çıkacak. Islah ile elde ettiğimiz ırka ‘Seferihisar saaneni’ diyeceğiz. Islah edilmiş saanen keçisi bir yıl boyunca süt veriyor” diye konuştu.


BEYAZ YANILTMASIN
Türkiye’de ıslah edilmiş yaklaşık 10 bin civarında saanen keçisi olduğunu belirten Türer, “Bu hayvanlar için ırk ıslahı tamamlanmış yavru buluyorsanız sorun yok. Türkiye’de ıslahı tamamlanmış keçi bulmak çok zor. Her beyaz keçiyi saanen sanıp, bu sektöre yatırım yapıp, sonra hüsrana uğrayanlar var. Böyle örneklerle karşılaştık” dedi.

Haberin Devamı


2.500 TL GELİR
Yatırım imkanları hakkında da bilgi veren Türer, “Şu anda bir keçinin 1500 TL fiyatı var. Islah edilmiş bir saanen, 700 litre süt veriyor. Keçi sütüne birliğin belirlediği fiyat bu yıl 1.25 TL. Ortalama 1.6 yavru verimi var. Bu kapsamda 25 keçi ile bu işe girdiğinizde, giderleri işin içinden çıkardığınızda aylık gelir 2 bin 500 TL. 2-3 yıl içinde de kar etmeye başlıyorsunuz. Bu konuda çok iddialıyım. Burada tek kriterimiz ıslah edilmiş saanen keçisiyle bu işi yapmak” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!