Katliam

Güncelleme Tarihi:

Katliam
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2000 00:00

Haberin Devamı

20 bin meşe kesildi

Seferihisar Dikmendağı’nda odun kömürü yapan firmalar izinsiz olarak meşe ağaçlarını katletti. İddia; katiller mafya

SEFERİHİSAR ile Menderes ilçeleri arasındaki bölgenin en büyük orman serisi Dikmendağı'nda büyük bir meşe katliamı yaşandı. Bölgede, orman köylüleri ile bazı şahıslara verilen ağaç kesim işi fiyaskoyla sonuçlanırken, 20 bin gelişmiş meşe ağacının meçhul kişilerce katledildiği belirtildi.

Savcılığa suçduyuru

ORHANLI Köyü Muhtarı Mehmet Şükrü Ener, Seferihisar Kaymakamlığı ile Camhuriyet Savcılığı'na suçduyurusunda bulundu. Olay yerlerinin fotoğraflarını çeken Köy Kalkınma Kooperatifi Başkanı Muhittin Akbulut ise konuyu Orman Bölge Müdürlüğü'ne yansıttı.

Duyarsız kalındı

BÖLGEDE odun kömürü yapan firmaların katliamına yıllardan beri göz yumulduğunu iddia eden Muhtar Ener ile Başkan Akbulut, ‘‘Meşe kesimi kesinlikle yasak olmasına karşın dışarıdan gelen firmalar ormanı adeta talan etti. Başvurduğumuz merciler ise olaya duyarsız kaldı’’ dedi.

Mafya talan etti

SEFERİHİSAR Orhanlı köyünün üst bölümünde kalan Dikmendağı serisi Kerekese Mevkii'nde yol kenarlarındaki meşeler dikkat çekmesin diye kesilmezken, iç bölümlerdekiler resmen katliama uğradı. Mangal Kömürü yapımında kullanılacak sandal, dağ çileği, pinar kesimi yapılması için izin alan Orhanlı Köyü Kalkınma Kooperatifi Başkanı Muhittin Akbulut, ‘‘Köyümüzden 70 kişi bu yıl burada çalışma yaptı. Biz kesinlikle ormanın öngördüğü ağaçları kestik. Ancak daha sonra bazı sahıs işletmelerinin bu işlemi yaparken binlerle ifade edilebilecek meşe ağacını katlettiğini gördük. Bunu belgeleyip, Bölge Müdürlüğü'ne de ilettim’’ dedi.

MUHTAR Mehmet Şükrü Ener ise son yıllarda Orman İşletmesi'nin basiretsiz ve anlaşılmaz tavrı nedeniyle büyük bir katliam yaşandığını öne sürdü. Ener, kontrolsüz biçimde bölgeyi talan eden ‘‘mafya’’ gruplarının olduğunu ifade ederek, ‘‘Kömürcüler için dört meşe ağacı kestiğiniz zaman 40 tane ince ağaca bedel oluyor. Odun kömürü yapanlar bu nedenle bu ağaçlara göz dikti. Resmen katlettiler. Bu ağaçlar ormanı koruyucu nitelikte’’ dedi.

MUHTAR Ener, 336 No'lu bölgede 100 yaşında iki çam ağacının da kaçak olarak kesildiğini söyledi.

Kaymakam: Yeni iletildi

SEFERİHİSAR Kaymakamı Murat Kocabaş, Orhanlı'dan gelen şikayetler üzerine soruşturma açıldığını belirtti. Kocabaş, konunun kendilerine yeni intikal ettiğini ve soruşturmanın sonuçlanmasını bekleyeceklerini söyledi. İlçe Orman Şefi Sebahattin Aydın'ı da sorumlu tutan Orhanlı Köyü Muhtarı Ener'in şikayeti TEMA'ya da ulaştı. TEMA yetkililerini duyarsızlıkla suçlayan Ener, ‘‘Bir kez gelip görme zahmetinde de bulunmadılar. Tefefonla ne olup bittiğini anlamaya çalışıyorlar. Bir yandan da meşe palamutu kampanyası yapıyorlar. Bu büyük bir çelişki’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!